Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Како да од самониклог биља начините укусан оброк

Како да од самониклог биља начините укусан оброк

221

На трпези можете имати бесплатне оброке од лековитог самониклог биља, чак и особе које живе у граду могу да их пронађу на оближњим ливадама, пропланцима, излетиштима, парковима. Наравно, сваку убрану биљку обавезно добро опрати или потопити у ванглу са водом и содом бикарбоном.

Лишће маслачка се користи у салатама, супама и соковима. Лишће се може припремати као вариво на исти начин као спанаћ и коприва. Од сушеног листа и цвета прави се чај, а корен маслачка можете осушити, испећи и користити као замену за кафу. 

Салата од маслачка

4 шаке листова маслачка, лимун, 2 кашике маслиновог уља, 4 јаја, со, бибер

Опрати маслачак па га са осталим састојцима (осим јаја) измешати. Оставити да одстоји сат времена, а може и дуже. Обарити јаја. Сервирати салату у коју ћете претходно ставити четвртину куваних јаја.

Боквица може да се додаје као прилог зеленој салати, али и да се припрема на исти начин као спанаћ.

Уље од боквице

Чисту теглу напуните ситно исеченим лишћем боквице и прелијте маслиновим или хладно цеђеним сунцукретовим уљем. Затворите и ставите на тамно место. Промућкајте једном дневно и након две недеље процедите. Можете га користити за кување, али и за салату.

Због сласти, рогач је одлична замена за чоколаду.

Колач са рогачем

Умутити два јајета, додати шољу шећера, шољу уља, шољу млевених рогача, шољу млека, две шоље брашна, прашак за пециво и две кашике пекмеза, било које врсте. Све добро измешати па сипати у подмазан плех и пећи у загрејаној рерни, прво на 200, затим на 180 степени. Печен колач посути шећером у праху.

Ледена трава је за већину „невидљива“ или третирана као коров. Међутим, јестива је и богата омега-3 масним киселимана. Од ње се најчешће прави салата, а користи се младо лишће, као и стабло.

Салата од ледене траве

Набрати младу ледену траву, опрати је и кратко прокувати у сланој води. Ставити је у чинију, а затим додати и исецкани бели лук. Све то зачинити маслиновим уљем и соком од лимуна. По укусу посолити и побиберити и сервирати као прилог јелима од рибе и меса.

Фото и текст: Љиљана Миловановић