Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ КАКО ПОВЕЋАТИ ПРИНОСЕ ПАСУЉА: Прецизније ђубрење и одмерена заштита

КАКО ПОВЕЋАТИ ПРИНОСЕ ПАСУЉА: Прецизније ђубрење и одмерена заштита

345
Фото: Adobe Stock

Приносе често обара и избор закоровљених њива и коришћење семена из сопствене производње, несортног и неиспитаног

Ниски приноси пасуља код нас су углавном последица чињенице да се највише гаји на на малим парцелама. Бележи се и благи пад површина под пасуљем у последњих неколико година, са стопом од око 2 % годишње. Разлози ниских приноса су и многи други – сејање пасуља на сиромашнијим парцелама где не обављамо правилно ђубрење.

За остваривање високих приноса земљиште мора бити обезбеђено у хранивима. Количина хранива зависи од агрохемијске анализе и планираног приноса. За пасуљ би требало обезбедити 40 до 60 тона азота по хектару, 70 до 90 фосфора/ха и 80 до 100 калијума/ха.

Чест избор њива које су закоровљене доводи такође до пада приноса. И коришћење семена из сопствене производње, несортног и неиспитаног семена, чест је узрок смањења приноса. Многи произвођачи сетву не раде на основу клијавости, апсолутне тежине и планираног броја биљака, већ одока сеју 80 до 90 кг семена/ха. Ово најчешће доводи до смањеног броја биљака на парцели. Количина употребљеног семена зависи пре свега од апсолутне тежине. Она се креће од 274 до 405 г, стога је за планиран број биљака од 420.000/ха потребно150 до 190 кг/ха семена.

Изменом начина гајења кукуруза, смањено је гајење пасуља као међуусева, а повећане су површине под чистим усевом. Нажалост, и даље се користе одомаћене популације и несортно семе за сетву. На овакав начин се посеје око 40 % површина под пасуљем. За остваривање високих приноса, сетва сорти детерминантног раста (чучавци), намењене гајењу у чистом усеву, мора бити с међуредним размаком од 45 до 50 цм. Сетвом на међуредни размак од 70 цм не обезбеђује се адекватан вегетациони простор, биљке не склопе редове у цветању, а у усеву је нижа релативна влага ваздуха, а тиме је смањена и оплодња.

Честе су грешке приликом примене хербицида који се примењују у соји са истим количинама активне материје по хектару. Пасуљ је осетљивији од соје па те концентрације и често изазивају ожеготине и смањују принос.

            Дипл. инг. Драган Мијушковић