Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Kako prepoznati erviniju

Kako prepoznati erviniju

1407

Bakterioznu plamenjaču jabučastog voća, koja je izazvala veliku štetu zasadima dunje ove godine, nije teško uočiti, ali se na žalost ne može lečiti. Kako prepoznati da li je voćku napala ova bakterija objasnila je Ljiljana Jeremić, savetodavac za zaštitu bilja PSSS Jagodina.

– Erwinia amylovora je prouzrokovač bakteriozne paleži jabučastog voća. Bakterija zaražava jabuku, krušku, dunju i mušmulu. Parazitira sve organe voćki: cvetove, lišće, mladare, grane, stablo – rekla je savetnica, ističući simptome ove bolesti.

– Simptomi koje izaziva Erwinia amylovora su sledeći: zaraženi cvetovi menjaju boju, nekrotiraju, suše se i opadaju. Oboleli listovi menjaju boju, suše se ali ne otpadaju, već ostaju na granama. Zaraženi mladari nekrotiraju i povijaju se u vidu pastirskog štapa. Plodovi menjaju boju, pocrne, nekrotiraju. Zaražene grane se suše, nekrotiraju i nastaju rak rane. Na zaraženim delovima biljke kada su vlažni uslovi može doći do pojave bakterijskog eksudata – ono što je izvor zaraze za sledeću sezonu, po rečima Ljiljane Jeremić, su prezimele rak rane.

– Najznačajniji izvor zaraze za narednu godinu su prezimele rak rane. U povoljnim uslovima (povećana vlažnost i temperatura) u fazi cvetanja dolazi do ostvarivanja zaraze preko cveta. Kasnije se zaraza širi i na druge delove biljke. Zaraze se u povoljnim uslovima mogu ostvariti i kroz lenticele, tako da mogu biti inficirane i mlade voćke koje nisu još cvetale. Zaraza se može ostvariti i ako dođe do oštećenja voćki od grada, jakih vetrova. Tokom vegetacije voćaka može se ostvariti više sekundarnih infekcija, koje uglavnom nastaju preko rana – zaštitu voćaka, kako preporučuje savetnica, treba uraditi u fazi cvetanja.

– Zaštita hemijskim tretiranjima se vrše u fazi cvetanja voćaka, primenom preparata na bazi a.m. bakar – hidroksid; bakar – oksihlorid u manjoj koncentraciji – 0,05-0,06% (da ne bi došlo do fitotoksičnosti) više puta u toku cvetanja. Kod nas je registrovana primena fungicida na bazi fosetil aluminiuma: Aliette flach – 0,4 – 0,45%, Fosco – 0,3%, Legat – 4 – 4,56 kg/ha u fazi cvetanja i intenzivnog porasta mladara. U našoj zemlji nije dozvoljena upotreba antibiotika Streptomicin, samim tim ne postoje registrovani preparati na bazi ovog antibiotika. Upozoravamo poljoprivredne proizvođače da ne koriste antibiotik Streptomicin, koji se može kupiti u veterinarskim apotekama, zbog toga što ovaj antibiotik nije formulisan za upotrebu u voćarstvu, ne zna se kolika je koncentracija primene kao ni karenca (vreme koje treba da protekne od tretmana do upotrebe proizvoda).

U toku 2023.godine u Pomoravskom okrugu bili su povoljni uslovi za razvoj infekcije bakterijom Erwinia amylovora. Intenzitet zaraze je bio veći u zasadima dunje i kruške nego u zasadima jabuke. Preporučivali smo poljoprivrednim proizvođačima da redovno pregledaju svoje zasade jabučastog voća i ako u svojim voćnjacima primete simptome bakterozne paleži, pojavu mladara u obliku pastirskog štapa, sušenje lišća, pojavu bakterijskog eksudata primene sledeće mere:

  • Mehanički odstrane zaražene mladare, s tim da se odstrani i deo tkiva koji ne pokazuje simptome zaraze (20 – 30 cm).
  • Obavezna dezinfekcija alata za rezidbu posle svakog reza, može se koristiti 96% alkohol.
  • Odstranjivanje zaraženih biljnih delova obaviti po suvom i toplom vremenu, kako se zaraza ne bi širila.
  • Rane od reza treba dezinfikovati 3% rastvorom bakarnog preparata.
  • Odstranjene biljne delove izneti iz zasada i spaliti.
  • Kada se završi mehaničko odstranjivanje zasadi se mogu tretirati bakarnim preparatima u nižim koncentracijama.

U jesenjem periodu je potrebno obaviti u fazi opadanja lišća, kada opadne 2/3 lista, tretman primenom nekog od bakarnih preparata u cilju smanjenja infekcionog potencijala za narednu godinu

Pripremila: Jelena Lukić