Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ КАКО СУ СЕ ЛАЛОВИЋИ ИЗ НОВОГ САДА ОБРЕЛИ У БАНОШТОРУ: Крушка боља...

КАКО СУ СЕ ЛАЛОВИЋИ ИЗ НОВОГ САДА ОБРЕЛИ У БАНОШТОРУ: Крушка боља од банке и „Стана“

590
Фото: Pixabay

Када вам се животне коцкице тако склопе да морате да бирате између подстанарског живота у граду и породичне пољопривредне мануфактуре на селу, не одаберу сви људи исто решење. У случају Јелене и Бориса Лаловића исход није било тешко погодити, пошто је Јеленин отац Јован Ачански виноградар и власник Подрума „Ачански“ у Баноштору, а на радове на засадима су навикли. Међутим, Лаловићи су се одлучили да се, уместо винограду, посвете крушкама. А ево и зашто:

Супруга Јелена и ја смо живели у Новом Саду и дошао је тренутак да одлучимо хоћемо ли подизати кредит за стан и како ћемо даље. Онда се десило да су фирме у којима смо радили – Металс банка и ЈКП “Стан”, почеле да посрћу, а свакако смо помагали мом тасту Јовану Ачанском у производњи и прављењу вина, пошто он има вински подрум овде у Баноштору и цео спрат куће је нама на располагању. Није лако вратити се на село, али нисмо погрешили – каже Борис.

Почели су тако што су закупили неку земљу, мада се Борис пре тога самостално није бавио пољопривредом, иако је из Сусека.

Пошто смо имали сву машинерију од таста – тракторе, атомизере, а знали смо колико је виноград велики посао, распитали смо се код искусних воћара у Нештину и добили прве информације о начину узгоја крушака – прича наш домаћин, док нам нуди вино из породичног подрума. – То нам је неко време било успутно занимање јер крушке нису толико захтевне као грожђе, на пример. Код крушке је највећи посао док се подиже засад, док се за три-четири године формира стабло. После тога велики део може човек да уради сам, трактором, не треба ти бројна радна снага до бербе. А и кад дође берба, иде брзо. Ако је све како треба, ако је плод здрав, и брање брзо иде, а и одговара нам време бербе. За јабуку се зато нисмо определили јер она пристиже кад и грожђе, а ту већ имамо много посла. Осим тога, у Баноштору сви гаје грожђе, па у време бербе не можеш да нађеш радну снагу, а и машинерија је заузета. Крушке су зато биле одлично решење јер се њихова берба завршава пре него што почне берба грожђа.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us