Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Калемљење на чип

Калемљење на чип

497

Пише: Зорица Драгојевић

Колико год да је ова година временски била непогодна за усеве, повртњаке и воћњаке, за калемљење, по мишљењу Мирослава Шарца, калемара из околине Руме, је одлична. Он је за Добро јутро, објаснио и приказао неке технике помоћу којих је успео да накалеми и током октобра и да му воћка презими на отвореном, прими се и крене нови живот.

Чиповање је летња техника калемљења, практикује се у јулу, августу и септембру. Зависи када су добро развијени ти спавајући пупољци. Ми са подлоге скинемо један део ткива и такав исти део ткива са спавајућим пупољком, буквално, налепимо на тај део на подлози на ком нам фали кора. Иста је дужина подлоге и пупољка. Скидамо пупољак са питоме подлоге са мало ткива. Не треба нам ништа друго, лист би нам штетио јер он само вуче воду. То се омота стреч фолијом и не дира 15 дана, подлога мора интензивно да се залива и онда се вертикалним резом са контра стране скине најлон. У 99% посто случајева буде успешно калемљење ако је подлога била здрава а племка фришка. Онда оставимо тако до пролећа када прекратимо калем изнад чипа и замажемо одгоре фитобалзамом, односно калемарским воском.