Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ КАМИЛИЦА: Благотворни дар природе и богова

КАМИЛИЦА: Благотворни дар природе и богова

227

Пише: Александра Мишчевић

Камилица je jедна од најпознатијих лековитих биљака широм света. Прилично је незахтевна, отпорна, скромна, али занимљива. Врло мало јој је потребно за опстанак, а много више пружа заузврат. Веома је препознатљивог изгледа. Припада породици главочика (lat. Asteraceae), чији су цветови груписани у главичасте цвасти. Она је изграђена од белих језичастих цветова и жутих цевастих цветова.

Камилица је самоникла и рудерална биљка, која вешто користи присуство човека. Једна је од бројних пионирских врста па се, на пример, прва јавља у исушеним барама. Успева на различитим типовима станишта и на не тако богатом земљишту. Успешно се јавља на каменитим, песковитим и шљунковитим подлогама. Изражено је термофилна биљка, па је често можете срести на стално осунчаним местима.

Још у древном Египту постоје документовани списи о коришћењу ове биљке. Први писани документ је папирус, 1550. година пре Христа, и сматра се једним од најстаријих медицинских записа у људској историји. То не чуди, јер су Египћани на њу гледали као на свету биљку, коју им је поклонио бог Сунца Ра. Уље од камилице користили су у обредима балзамовања тела преминулих, спремајући их на нови живот у земљи мртвих.

Постоји неколико врста камилица од којих две врсте имају изражена лековита својства. Најпознатија је обична камилица (lat. Matricaria camomilla). Назив рода потиче од латинске речи „matrix“, што значи материца, јер камилица делотворно утиче на њу, али се не препоручује трудницама. Позната још по називима немачка камилица, крупна бела рада, ромуника, мађарска камилица, дивља камилица… То је једногодишња зељаста биљка која достиже висину чак до 80 центиметара. Стабљика је висока, усправна, без длачица и прилично разграната. Листови су 2 до 3 пута перасто дељени, са бодљасто-шиљатим линеарним режњевима. Цвета од маја до септембра, два до три пута годишње.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us