Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Kорнишоне заштитити од пламењаче

Kорнишоне заштитити од пламењаче

2424

Корнишони, краставци за припрему зимнице, обично се гаје као други или пострни усев. Да би остали здрави до бербе, током овог месеца треба их превентивно заштитити од пламењаче (Pseudoperonospora cubensis). Могу да се користе фунгициди на бази азоксостробина, комбинација пропамокарба и хидрохлорида – код којих је каренца две недеље, сам фосетил-алуминијум или комбинација фосетил-алуминијума и фенамидона, мешавина манкозеба и валифенала који имају кратку каренцу, свега три-четири дана.
Правило је да се плодови оберу па биљке заштите.

Док су млађе, употребљавају се фунгициди на бази активних материја дуже каренце, а када почне берба – они чији се отровни састојци разложе на неотровне за свега неколико дана, какви su Orvego, Verita, Curzate, Aliette flash, Legat, Ljuadris, Orvego, Valis M, Snjitch и слични.
Уколико постоји могућност да падне киша, плодови се могу обрати и пре него што истекне каренца, али се не смеју износити на тржиште. Чувају се у расхлађеном складишту док не постану безбедни за исхрану.
Неретко, треба их заштитити и од пепелнице (Erysiphe cihoracearum). Млађе биљке штите се фунгицидима на бази миклобутанила, чија је каренца 14 дана, а касније, пред бербу, онима на бази бупиримата и фенаримола, који се разграде за једну недељу.
Колоније лисних вашију редовно насељавају вршне делове овог поврћа. Осим што праве директне штете, јер сишу сокове, оне су и преносиоци вируса. Због тога усев треба редовно контролисати и, чим се примете, употребити неки од инсектицида на бази алфа-циперметрина, метомила, бифентрина, делтаметрина, дихлорвоса, буперофезина, спиносада и оксамила. Прскања се понављају по потреби, а ако се инсекти пренамноже у време бербе, тада се бирају они краће каренце, а с бербом сачека – да се разграде на неотровне делове.

Вегетација купусњача веома је интезивна. Формирају се, или су већ оформљене, главице којима знатније штете може да нанесе трипс. Када се открије, усев се опрска Actellicom, Vertimecom, Lanateom уз додатак оквашивача. Овај сићушан инсект напада интензивније када су високе температуре.