Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Краставцу је тешко угодити

Краставцу је тешко угодити

46
Фото: Pixabay

Ово поврће тражи честа заливања и богато земљиште. Због тога, пре сетве или расађивања, у земљиште ваља унети доста згорелог стајњака. Потребан му је четворогодишњи плодоред.

За повртаре мај је месец када се у баште највише улаже. Ваља обезбедити ђубриво, семе, хемијске препарате за заштиту…

У овом периоду поврће тражи и највише живог рада. Вредне руке треба да стигну да посеју врсте које воле топлу земљу и ваздух, да расаде такозвано топлољубиво поврће, окопају, али и да покупе прве плодове из јесење или ране пролећне сетве.

Расађивање салатних сорти

У повртарском свету рекло би се да је краставац велико закерало. Много тога му прија, али му и свашта смета.

У пролећној сетви, а то је крајем априла – почетком маја, сеју се салатне сорте, док се у пострној гаје искључиво корнишони. У баштама и на окућницама гаји се најчешће из расада, а расађује се обично у првој недељи маја, када прође опасност од касних пролећних мразева. Најбоље је да се сачека да се земљиште загреје до 18 степени.

Ово поврће нема велике захтеве према светлости али тражи честа заливања и богато земљиште. Због тога, пре сетве или расађивања, у земљиште ваља унети доста згорелог стајњака. Потребан му је четворогодишњи плодоред.

Без наводњавања – нерентабилан

Вреже краставаца могу пузати по земљи, а могу се подићи на пластичну мрежу која се причврсти на притке, што је много практичније и економичније када се ово поврће гаји на окућници и у малим баштама. У таквој производњи плодови су чистији, здравији, а здравије су и биљке јер је боље проветравање.

И у малим баштама и на окућницама, пре расађивања краставаца ваља прво раширити црну полиетиленску фолију која задржава влагу, чува топлоту и спречава раст корова. Повртари који су у могућности, требало би да испод фолије развуку систем за наводњавање кап по кап јер је производња овог поврћа без наводњавања нерентабилна.

Краставац се бере ручно, у интервалима од два до три дана.

Заштита од пламењаче и од вашију

Најопаснија болест овог поврћа је пламењача, која у незаштићеном усеву уме да спржи биљке и потпуно уништи производњу. Од инсеката најчешће штеточине су ваши, посебно бела лептираста ваш, која је некада била искључиво штеточина у затвореном простору, а сада се потпуно прилагодила животу на отвореном пољу. Више је има у баштама и на окућницама где је топлије него на отвореном пољу. Од изабраног препарата зависи у ком размаку ће се прскања понављати. Најважније је да се за свако следеће прскање бира друга активна материја. То не значи да треба купити двадесетак различитих препарата. Довољна су три до четири који се смењују, а оно што преостане чува се за следећу вегетацију у оригиналној амбалажи, заштићено од светлости и влаге, ван домашаја деце.

Идеалан за урбане баште

Краставац формира вреже и воли да се пење уз ослонац. Због те особине је идеалан за урбане баште.

Може се гајити у сандучићима и саксијама, производи се из расада, сопственог или купљеног, а за гајење на тераси бирају се салатне сорте. Чим се расади, у саксију ваља побости дугачку притку и пластичним кукицама и штипалицама, како се зову ти причвршћивачи који се могу купити у свакој пољопривредној апотеци, помогне му се да расте према горе. Не прија му јако директно сунце, а усмеравањем да расте уз притку, сваки лист има довољно стетла и брзо напредује и цвета. Плодови се беру 42 дана после заметања.

Пише: Светлана Мујановић