Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Креће прехрана вишегодишњег цвећа у башти

Креће прехрана вишегодишњег цвећа у башти

137

Љубитељи цвећа знају да овог месеца почињу интензивни радови у врту, под условом да желите да имате лепо цвеће. Уколико сте читали и пратили наше савете и у јесен сте прекопали земљиште, сад ће бити много лакше, јер се земља током зиме довољно измрзла и постала растреситија. Уколико ипак нисте окопали земљиште, очистите га од лишћа и гранчица и уклоните све што је прецветало и чему није место у вашој башти. Лишће уклоните када се природно осуши, како би луковице могле да сакупе довољно енергије и како би процветале и следеће пролећне сезоне.

У пролеће, када је јутарња температура око 10 степени, креће се с прехраном вишегодишњег цвећа у башти. Када сте уклонили суво лишће и гранчице, прегледајте цвеће, како бисте се уверили да није оболело. На овај начин ћете на време приметити да ли се биљка разболела, а уколико јесте, можете правовремено да реагујете. Уколико приметите било какву промену, одрежите гранчице које изгледају болесно и закржљало, али и оне које се међусобно укрштају.

Уколико садите луковице придржавајте се уопштених правила

Луковице су најатрактивније биљке у башти, а април је прави месец за њихову садњу. Ако волите гладиоле које од јуна до септембра красе башту, засадите их крајем априла. Ово цвеће воли сунце, па га посадите на сунчаној страни баште.

Сади се летње цвеће (бегоније, кадифице, петуније, пеларгоније) у гредице, балконска корита и друге посуде, као и луковице и гомоље далија, фрезија, гомољних бегонија. Током априла сади се живица, украсни грмови и стабла. Заснивају се нови травњаци, постојећи се прозрачују, ђубре, косе. Ђубри се постојеће вишегодишње биље, уништавају корови, залива се по потреби. Време је за почетак борбе против пужева.

Уколико је потребно, пресађује се собно биље. Стручњаци препоручују да се у другој половини априла сеје трава, наравно, под условом да земљиште није сувише хладно и влажно. За сетву одабрати сув дан без ветра. Препоручује се 40 до 60 грама семена по квадратном метру. По сетви, обавезно је ваљање посејане површине и наводњавање. Старе травњаке треба први пут покосити, залити и нађубрити.

Уколико садите луковице, придржавајте се уопштених правила. Садите их на два до три пута већој дубини од висине саме луковице. Размак садње између две луковице зависи од њихове величине, а идеална раздаљина је пет сантиметара, док веће садите на раздаљини од 15 до 25 цм. За садњу треба користити готове супстрате или свежу земљу у којој нема узрочника болести и штеточина, односно, извршена је хемијска или термичка дезинфекција.

Свеже посађене луковице треба редовно заливати, јер захтевају сталну влагу.

У овом месецу можете посејати и невен, цинију и кадифу