Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ КРУШКА ЈЕ СЛАСНА СВЕЖА, ЈОШ СЛАЂА КАД ОДСТОЈИ

КРУШКА ЈЕ СЛАСНА СВЕЖА, ЈОШ СЛАЂА КАД ОДСТОЈИ

1037

Пикантни укус који оплемењује јела

Крушке су право јесење воће. После бербе, могу дуго да се чувају, чак и у кућним условима. Најбоље су свеже, кад се уберу – што дуже стоје, све су слађе.

Развојем гастрономије, у многим светским кухињама крушка је постала значајна намирница, која јелима даје посебан укус. С крушкама се може осмислити читав оброк, од чорбе, преко салате, главног јела и слаткиша.

Нутриционисти крушкама дају високу оцену, јер подижу имунитет, регулишу крвни притисак, штите срце и снажан су антиалерген. Сок од крушке садржи природне воћне шећере и одличан је извор енергије. Управо ти шећери се приликом кувања ослобађају и чине јела укусним, другачијим и занимљивијим.

Фото: Adobe stock

Јесења салата

Потребно:

  • 4-5 крушака различитих боја
  • 100 г сувих брусница
  • 100 г ораха
  • 150 г преврелог козјег сира или горгонзоле.

Прелив:

  • 3 кашике јабуковог или белог балзамико сирћета
  • опционо сок од лимуна
  • 3 кашике маслиновог уља
  • 1 кашика меда
  • со и бибер по укусу.

Припрема:

Крушке с кором нарезати на коцкице или кришке. Орахе и сир мало измрвити. Све прелити унапред припремљеним преливом и оставити у фрижидеру до послужења. Крушке неће потамнети, јер ће оксидацију спречити сирће. Ова салата може да се прави и на други начин, када се крушке најпре карамелизују смеђим шећером. У исти карамел могу да се додају на кратко и ораси, а потом се охлађеној салати дода сир и прелив. Одличан додатак овој салати је рукола.

Фото: Adobe stock

Потаж од тиквица и крушака

Потребно:

  • 4 тиквице
  • 3 крушке
  • 1 шаргарепа
  • главица црвеног лука
  • 1 кромпир
  • 3 кашике маслиновог уља
  • 1/2 кашичице мајчине душице
  • 1 литар бујона
  • со и бибер по укусу.

Припрема:

У уљу издинстати лук, шаргарепу и кромпир. Додати мајчину душицу, со и бибер. Кад поврће омекша додати изрендане тиквице и на крају крушке, сечене на коцке. Налити супом и кувати до краја. Процедити супу, а поврће и воће изблендирати, потом вратити у бујон и кувати још минут – два.

Фото: Adobe stock

Крушке у црном вину

Потребно:

  • 6 крушака
  • 0,7 л црвеног вина и исто толико воде
  • ванила, цимет, лист ловора
  • 700 г шећера
  • 250 г маскарпоне сира
  • 120 г киселе павлаке
  • цимет
  • 30 г путера.

Припрема:

Целе крушке ољуштити и оставити дршку. Помешати вино с једнаком количином хладне воде, додати ванилу, цимет, ловор и 120 г шећера. Кад течност почне да ври, ставити крушке и кувати док не омекшају. Потом их извадити и охладити. Умутити сир, павлаку, 550 г шећера и мало цимета. Филовати крушке преполовљене по дужини, тако што се кашичицом пажљиво извади средина. Преосталу течност у којој су се кувале крушке загрејати, додати маслац и прелити преко крушака.

Фото: Adobe stock

Пилетина с крушкама и пшеницом

Потребно:

  • пола килограма пилећег белог меса
  • 2 крушке,
  • 1 главица, црног лука
  • 3 чена белог лука
  • 1 чаша воде
  • 150 г скуване пшенице
  • со и бибер по укусу
  • першун.

Припрема:

Месо и крушке исећи на коцке, ставити у шерпу, додати сецкани црни и бели лук, першун и зачине по укусу. Налити чашом воде и динстати. Већ скувану пшеницу додати у шерпу с месом и крушкама, све заједно динстати док течност потпуно не испари.

Свињетина у сосу од шампињона и крушака

Потребно:

  • пола килограма свињског кареа
  • две до три крушке
  • шампињони
  • чаша белог вина
  • со, бибер и сенф.

За умак:

  • бели лук и першун,
  • прах крем чорбе од печурака
  • 2 дл павлаке за кување.

Припрема:

Месо посолити, побиберити и с једне стране премазати сенфом. Затим га поређати у науљен плех и на свако парче наређати исечене крушке. Ставити у рерну на 200 степени, 20 минута. Извадити месо с крушкама, преко њих нарендати шампињоне и додати вино у плех. Пећи још 15 до 20 минута непокривено, а потом окренути месо. У међувремену припремити сос. У млаку воду додати насецкан бели лук и першун, додати прах из крем супе од печурака, 2 дл павлаке за кување. Прелити месо и вратити у рерну на још 20 минута. Јело служити са бареним кромпиром или пиринчем.

Пише: Биљана Ненковић