Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Куда иду пчеле на испашу

Куда иду пчеле на испашу

184

Временске прилике током пролећа (април, мај) биле су лоше на већини подручја, па су воће, уљана репица и багрем слабо медили. Ништа боља ситуација није била ни у јуну, чак су многи пчелари у Војводини, па и у ужој Србији, морали да прихрањују друштва шећерним сирупом и погачама. Наиме, све резерве хране у кошницама биле су потрошене.

Какав ће бити преостали део сезоне, зависи од правилног организовања и сеобе пчела, јер се још може искористити паша на медоносном биљу, и то не само једна.

Приликом сеобе пчелињака на неко подручје првенствено треба водити рачуна о пренасељености, јер ако је више кошница смештено на једном месту, мањи су изгледи за остваривање добрих приноса меда. Осим тога, повећава се опасност од грабежи и болести пчела и легла.

После избора одговарајућег места, тражи се писана дозвола од власника земљишта и потврда ветеринарске инспекције или пчеларске организације да у том крају нема заразних болести. На тај начин избегавају се евентуалне притужбе и казне.

У већем делу земље јул и август представљају последње месеце праве пчеларске сезоне. Сунцокрет почиње да цвета првих дана јула, а меди крајем прве и у другој декади. Највише га има на пољима Војводине, Мачве, Шумадије… Због тога најјача друштва обавезно треба преселити у близини ове биљке .

По свему судећи, сунцокретова паша трајаће дуже него обично. Добри резултати могу се очекивати од нових хибрида, који су и претходних година дали задовољавајуће приносе меда. Међутим, стручњаци упозоравају на то да је јаке заједнице најбоље доселити када почне цветање.

Пре селидбе прикупљају се подаци о површинама под овом медоносном биљком, у полупречнику од три километра. У тој зони кошнице се распореде тако да просечно једна и по „дође“ на хектар. Поставе се са свих страна њиве, што омогућује и успешну оплодњу сунцокрета, и највећи унос нектара.

Р. Д. Ј.