Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Kuda idu pčele na ispašu

Kuda idu pčele na ispašu

360

Vremenske prilike tokom proleća (april, maj) bile su loše na većini područja, pa su voće, uljana repica i bagrem slabo medili. Ništa bolja situacija nije bila ni u junu, čak su mnogi pčelari u Vojvodini, pa i u užoj Srbiji, morali da prihranjuju društva šećernim sirupom i pogačama. Naime, sve rezerve hrane u košnicama bile su potrošene.

Kakav će biti preostali deo sezone, zavisi od pravilnog organizovanja i seobe pčela, jer se još može iskoristiti paša na medonosnom bilju, i to ne samo jedna.

Prilikom seobe pčelinjaka na neko područje prvenstveno treba voditi računa o prenaseljenosti, jer ako je više košnica smešteno na jednom mestu, manji su izgledi za ostvarivanje dobrih prinosa meda. Osim toga, povećava se opasnost od grabeži i bolesti pčela i legla.

Posle izbora odgovarajućeg mesta, traži se pisana dozvola od vlasnika zemljišta i potvrda veterinarske inspekcije ili pčelarske organizacije da u tom kraju nema zaraznih bolesti. Na taj način izbegavaju se eventualne pritužbe i kazne.

U većem delu zemlje jul i avgust predstavljaju poslednje mesece prave pčelarske sezone. Suncokret počinje da cveta prvih dana jula, a medi krajem prve i u drugoj dekadi. Najviše ga ima na poljima Vojvodine, Mačve, Šumadije… Zbog toga najjača društva obavezno treba preseliti u blizini ove biljke .

Po svemu sudeći, suncokretova paša trajaće duže nego obično. Dobri rezultati mogu se očekivati od novih hibrida, koji su i prethodnih godina dali zadovoljavajuće prinose meda. Međutim, stručnjaci upozoravaju na to da je jake zajednice najbolje doseliti kada počne cvetanje.

Pre selidbe prikupljaju se podaci o površinama pod ovom medonosnom biljkom, u poluprečniku od tri kilometra. U toj zoni košnice se rasporede tako da prosečno jedna i po „dođe“ na hektar. Postave se sa svih strana njive, što omogućuje i uspešnu oplodnju suncokreta, i najveći unos nektara.

R. D. J.