Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Курунцијеви у Банатској Тополи гаје органску камилицу

Курунцијеви у Банатској Тополи гаје органску камилицу

201

Пише: Андријана Глишић

Лековито биље од давнина је заступљено у српској култури и традицији, широк је дијапазон његових намена, јер више од 400 врста таквих биљака расте у нашој земљи. У свет лековитих биљака пре пет година ушли су и Золтан и Дејана Курунци, који су више десетина хектара у Банатској Тополи претворили у праву лековиту плантажу.

– Хтели смо да од земље коју имамо направимо много више него што би се могло направити сувим ратарењем. Осим тога, северни Банат је познат по узгајању камилице, нане и других лековитих биљака, па смо желели да наставимо и ту традицију – наводи Золтан.

Плеве и копају – то је кључ успеха

На површини од 34 хектара, по принципу органске производње, узгајају камилицу, матичњак, нану, невен и чубар.

– Камилица је краљица наших биљака. Она је најзаступљенија, јер је најтраженија на светском тржишту – објашњава Золтан. – И одлично нам се уклапа у плодоред. Када њу скинемо, урадимо две бербе и тек онда крећу остале културе. Врло се добро уклапа у распоред послова.

А сам узгој лековитог биља сличан је узгоју ратарских култура. Све почиње од основне обраде. Предсетвена припрема разликује се у зависности од културе која се ради, али што је семе ситније, требало би урадити квалитетнију припрему.

– Уситњавамо земљу што боље, да бисмо имали добро ницање – наставља наш домаћин. – Камилица је јако осетљива, семе је веома ситно и мора имати и влагу одоздо и са горње стране сунчеву светлост. Када се посеје, треба је добро поваљати. Посебно у Банату, где имамо проблем с кошавом, семе које је на површини треба да буде добро приљубљено уз земљу, да га ветар не би однео.

Највећи проблем код ових биљака стварају корови, истиче наш саговорник. Његова супруга и он боре се једино вредним рукама и прстима – плеве, копају и кажу да је то кључ успеха.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us