Насловна ВЕСТИ1 “Леблебија од А до Ш” у Бечеју

“Леблебија од А до Ш” у Бечеју

33

„Леблебија од А до Ш“ назив је програма који су у спомен кући „Тан“ у Бечеју организовали Друштво стваралаца и иноватора „Инова“ и Леблебија Наут, пољопривредно газдинство Мирилов из Бачког Градишта.

“До пре пет година леблебија није била баш позната на овим просторима. Сматра се новином, са осим у прехрамбеној индустрији, може да се користи и у козметичке сврхе. Водећи се тиме, сматрали смо да паралела између ове теме и нашег друштва лежи управо у тој иновацији”, казао је Тибор Достан, председник Друштва стваралаца и иноватора “Инова” из Бечеја.

Идеја је била да се заинтересованим грађанима представи ова биљна култура, како кроз радионицу припреме хране, тако и кроз предавања која је држао Немања Мирилов.

“Леблебију можете користити на много начина. Заступљена је, пре свега, у пољопривредној производњи, затим у кулинарству, али и у козметици. Још 2016. године сам био става да ће леблебија бити биљка будућности, што се временом и показало. Очигледне су климатске промене, а ове године је била изразита суша. Упркос томе, леблебија је ове године родила преко 1.200 килограма по јутру, док су све друге културе “попадале””, објашњава Немања Мирилов.

Он је у претходним годинама проширио површине под леблебијом. Данас се његова производња, заједно са кооперантима, заснива на 110 јутара. Проширен је и асортиман производа.

“Тренутно у понуди имамо сирову леблебију, род 2022. који је обран у јуну и јулу. Такође, имамо наше високопротеинско, безглутенско брашно од леблебије, затим тестенину, кафу, чипс, намаз, односно хумус, као и сапун који има пилинг ефекат. Грађани радо прихватају леблебију, нарочито омладина, јер је веома здрава и укусна. Подсећа на печено кестење. Веома радо делимо рецепте са грађанима и дајемо им нове идеје, како да припреме леблебију”, каже Мирилов и додаје да у понуди имају и фалафел илити ћуфте од леблебије, које су део јорданске кухиње.

У оквиру радионице припреме хране, интернационални кувар припремао је вегански гулаш од леблебије и поврћа, по јужноамеричком рецепту Сама припрема траје око сата, а леблебију је, слично пасуљу, потребно потопити вече пре.

“Овај рецепт је из Чилеа, где га зову гарабанзо.То је отприлике гулаш, паприкаш. Убацио сам бундеве, шампињоне, буковаче, шаргарепе, целер, лук и домаће димљене паприке. На 100 грама леблебије има око 25-26 грама протеина, тако да је у суштини доста сита”, објашњава Младен Бајић, интернационални кувар из Новог Сада.

Манифестација је одржана уз подршку Спомен куће „Тан“ и Општине Бечеј.

Зорана Љубојев