Насловна АРХИВА LEKOVITA LAVLJA GRIVA: Hrana za neurone

LEKOVITA LAVLJA GRIVA: Hrana za neurone

1164

Lavlja griva je na našim prostorima skoro nepoznata, osim malobrojnim zaljubljenicima koji tragaju za njom i cene je zbog specifičnog ukusa i arome, pripremajući ukusne obroke od mladih plodonosnih tela. Na našim izložbama izaziva posebnu pažnju posetilaca. Zanimljiva je i zato što nema šeširić niti dršku. Reč je o Hericium erinaceus, pečurki koju nazivaju i kozja brada, ili igličarka, a u Americi pompom, zbog sličnosti s rekvizitom koji koriste navijači sportskih klubova.

Raste na starim ili odumrlim stablima listopadnog drveća, uglavnom bukve i hrasta. Međutim, veoma teško se pronalazi pošto je visoko na deblu, pa je sakupljači i ne primećuju. Najčešće se može „ubrati“ na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, u Kini, gde je nazivaju „hou tu gu“ i Japanu („jama bušitake“) gde se gaji na supstratu kao šitake. Cenjena je ne samo kao delikates, već i zbog lekovitosti.

Sastoji se od klupka belih niti dugih nekoliko milimetara, a ponekad i više centimetara. Na ovim visećim izraštajima formiraju se spore, pomoću kojih se razmnožava. Gljiva je izvanrednog ukusa koji podseća na morske plodove. Poslednjih godina sve više se proučavaju njena lekovita svojstva. Zbog sposobnosti obnove i regeneracije čovekovog nervnog sistema dobila je naziv „prirodna hrana za neurone“, a japanski stručnjak Kanjagiši nazvao ju je gljivom 21. veka, zbog uspeha u lečenju demencije. Svetski stručnjak sa Odseka za neurobiologiju mozga na Univerzitetu Kalifornija u L. A. Pol Stamets predlaže Hericium i kod lečenja Alchajmerove bolesti, multiple skleroze i distrofije mišića.

Korišćenje ove gljive u medicinske svrhe nije retkost. Na Dalekom istoku tradicionalna kineska medicina preporučuje pompom za snižavanje nivoa šećera i holesterola, lečenje stomačnih bolesti, pa čak i kancera želuca i jednjaka. Potvrđeno je da ima antibakterijsko i antizapaljensko dejstvo, ali i povoljan utuicaj na imunološki sistem.

U ishrani se koriste samo mlade gljive. One su tada bele, dok starije postepeno postaju tamnije i otvrdnu. Mogu se kuvati ili peći. Treba voditi računa o tome da to bude na nižoj temperaturi, pošto sadrži mnogo vode koju polako otpušta.
Jedan od načina pripreme lavlje grive je i dinstanje na malo putera, sve dok ne postane hrskava, kada se dodaju začini. Priprema jela je mnogo kraća ako se koriste zamrznute pečurke.

D. Radivojac

Dobro jutro broj 537 – Januar 2017.