Насловна ТЕМЕ ГЉИВЕ Lekovite gljive Srbije

Lekovite gljive Srbije

871

Hrastova sjajnica

Hrastova sjajnica parazitira na hrastu, ređe na drugim vrstama drveća. Plodno telo joj je bubrežastog oblika, s izrazito visokom drškom. Isprva žute boje zatim krvavocrvene do kestenjaste boje i lakiranog sjaja po površini. Himenofor beličaste do cimetaste boje, do 12 mm dužine. Koristi se kao imunostimulator i za tretiranje obolelih od tumora i raka.

Judino uvo

Judino uvo prilično je česta i lekovita gljiva koja se može pronaći tokom cele godine. Parazitira na listopadnom drveću, sasušenim ili bolesnim stablima, kao i na otpalim granama i panjevima zove, klena, bukve, hrasta. Osnovne karakteristike ove gljive su hrskavo, želatinasto meso debljine 2 do 4mm i obima 3 do 10cm, svetlosmeđe boje, neznatno somotasta, spore su u mladosti bele boje, izgledom podseća na ljudsko uvo ili plitku zdelicu i pričvršćena je sasvim malim delom za podlogu.

Judino uvo može se jesti sirovo, lako se suši i rehidrira. Veoma je poznato i cenjeno jelo u istočnjačkim kuhinjama, gde se i uzgaja na trulim deblima. U Kini je zovu šumsko uvo, u Japanu drvena meduza, dok se na tržištu Evrope plasira pod nazivima crna gljiva, kineski smrčak i kineska pečurka.

Brezova guba

Brezova guba ima plodno telo školjkasto-bubrežastog oblika, sa drškom kojom je pričvršćena za supstrat. Gornja površina je beličastosive do smeđe boje, dok je himenijumska površina beličasta. Parazitira na stablima breze. Lekovita je gljiva i široko se upotrebljava u tradicionalnoj medicini. Koristi se kao imunostimulator, ali i za čišćenje organizma od parazita.

Ćuranov rep

Ćuranov rep  je cenjena, lekovita gljiva. Plodno telo joj se sastoji od mnoštva lepezastih, tankih formacija polukružnog oblika, koje su nabacane jedna preko druge, širine do 10cm. Gornja površina je zatalasana, somotasta, s koncentrično obojenim zonama crne, smeđe, beličaste i žute boje, često s plavičastim, zelenkastim i crvenkastim odsjajem. Himenijumska površina je beličaste do krem boje, sa sitnim porama. Parazitira na lišćarima, najčešće jasenu i bukvi, na kojima izaziva belu trulež. I ona se koristi kao imunostimulator i za tretman obolelih od karcinoma i tumora.

Beli jarčić

Velika gnojištarka ili beli jarčić  jestiva je i cenjena gljiva, koja se lako prepoznaje po tankoj i vlaknastoj dršci bele boje, beloj kapi, prekrivenoj tamnim ljuspicama i osobini da se samorazlaže (autoliza). Ova gljiva veoma brzo postaje neupotrebljiva za ishranu (usled autolize) i mora se pripremiti što pre nakon branja. Beru se samo šeširi kod mladih primeraka, i to kada su joj listići bele do blago ružičaste boje. Čim listići gljive počnu da poprimaju sivu boju, ona više nije podobna za ishranu i u kratkom roku pretvara se u mastiljavu smesu. Poznata je po tome da snižava šećer u krvi.

Stršak

Stršak je veoma specifičnog neprijatnog mirisa. Rraste od proleća do jeseni po listopadnim i četinarskim šumama i prepoznatljiva je po falusoidnom obliku. Osnovne karakteristike strška su da raste iz belog, kožastog jajeta koje je dugačkim korenom vezano za zemlju, falusoidnog je oblika, spore raznosi uz pomoć muva koje privlači neprijatnim mirisom, drška joj je bele boje, šuplja, sunđerasta, a na vrhu drške nalazi se zelenkasta, narebrena kapica, prekrivena sluzavom masom.