Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ Љутка, заборављено јело од кромпира

Љутка, заборављено јело од кромпира

571

Врање је носталгија. Носталгија осећања, мириса, укуса, носталгија за старим временима, за људима какви су некад били. У том Врању и његовим етно селима, праве се стара јела, она што смо их некад са слашћу јели, била су нам извор радости и задовољства, а данас их ретки спремају и знају да спреме. Једно од таквих јела је и „љутка“.

За спремање овог јела потребно је припремити 2 струка празилука, од 5 до 6 љутих паприка осушених на низ, 400 грама кромпира, 100 мл зејтина, кашичицу алеве паприке, соли и вегете по укусу. Од припремљених намирница прво треба скувати кромпир у љусци заједно са сувим паприкама. Када буду готови кромпир и паприку треба ољуштити. Овако ољуштен кромпир треба најпре виљушком уситнити у земљану каленицу, а потом додати ситно исецкану паприку и празилук, кашичицу алаве, соли и вегете по укусу и све лепо промешати да се добро сједини. Потом треба угрејати 100 мл зејтина, прелити масу и још једном добро промешати. Зејтин мора да буде тако добро угрејан да у додиру са пирпемљеном масом зацврчи, у супротном јело неће добити ваљан укус.

Фото: recepti.com

Г.Н.