Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Loša voda kao nužno zlo

Loša voda kao nužno zlo

155

 Važna osobina vode za navodnjavanje, njena temperatura usklađena sa okolinom je još jedna od prednosti odstajale kišnice. Za prikupljanje atmosferskih voda sve češće su u upotrebi podzemni rezervoari, koji zahtevaju veće investicije, ali zauzimaju manje prostora. Oni omogućavaju skladištenje velikih količina padavina na duži period. Kako sistemi za prikupljanje i čuvanje kišnice postaju sve napredniji, tako su i mogućnosti korišćenja ove vrste vode znatno proširene, a poseban značaj dobija u funkcionisanju samoodrživih domaćinstava.

 Kada nemamo izbora i loša voda se mora upotrebljavati, prvo se analizom moraju utvrditi sve njene mane.

Visoka koncentracija soli u vodi može da poremeti njeno usvajanje, a akumuliranjem soli nastaju “opekotine” na listovima. U praksi to znači da svaka voda, sem destilovane, ima određenu EC vrednost. Pravljenjem hranljivog rastvora, povećava se količina soli u vodi, te se na taj način povećava i elektroprovodljivost, a previše hrane u vodi je štetno, jer biljka ne može pravilno usvajati ni vodu ni hranu (visok EC). Sa druge strane manjak hrane u vodi (nizak EC) je takođe štetan, jer biljka bez hrane i vode ne može napredovati.

Navodnjavanje zaslanjenom vodom traži posebne mere popravke. Jedna od najčešćih je ispiranje soli. To znači dodavanje većih količina vode od preporučenih da bi se soli isprale u dublje slojeve zemljišta. Ovaj posao se može uraditi i na kraju vegetacije. Drugi veliki problem prilikom upotrebe loše vode je i alkalizacija, koja je posledica viška natrijuma u zemljištu, a takva tla su tvrda, glinovita i nepropusna za vodu. Kada se koristi voda s visokom koncentracijom natrijuma moraju se koristiti posebne mere popravke, a najčešće je to dodavanje gipsa ili drugih hemijskih jedinjenja koji će povećati koncentraciju drugih katjona i smanjiti mogućnost vezivanja natrijuma za kompleks zemljišta.

Međutim i primena vode za navodnjavanje sa niskom koncentracijom soli i niskog pH može dovesti do problema, jer takva deluje korozivno na metalne delove sistema za navodnjavanje, a takođe može stvoriti uslove za ispiranje kalcijuma iz zemljišta i tako narušiti njegovu strukturu.

Sastav soli u vodama za navodnjavanje, posebno visoki nivoi anjona ili katjona, mogu zaustaviti čitavu biljnu proizvodnju na parcelama koje se zalivaju takvom vodom. Pažnju treba posvetiti i nivoima hlorida, natrijuma, bora, karbonata i bikarbonata, kalcijuma i magnezijuma. Na osnovu podataka iz analize vode na sadržaj minerala, mogu se izračunati rezidualni natrijum karbonat (RSC), potencijal taloženja kreča (LDP) i odnos upijanja natrijuma (SAR), ili opasnost od natrijuma. Bor je toksičan za mnoge useve, uključujući borovnicu. Koncentracije bora u vodi za navodnjavanje veće od 1 ppm oštetiće borovnice i takva voda se ne sme koristiti za navodnjavanje ovih voćkica. Višak hlorida može dovesti do opekotina na listovima kada se navodnjava kišenjem. Kontinuirana upotreba vode za navodnjavanje u kojoj su natrijum, kalcijum i magnezijum u višku dovodi do stvaranja zemljišta vrlo čvrste strukture s oskudnim usvajanjem vode, lošom aeracijom i povećanom površinskom korom. Ovo očvršćavanje tla ograničava rast korena i otežava obradu zemljišta.

Piše: Dipl. inž. Valentina Aleksić,
savetnik za melioraciju, PSSS Knjaževac