Насловна РАЗНО Луцерка најбоља за сенажу

Луцерка најбоља за сенажу

375

Бројне су предности припремања кабасте хране на овај начин мања је зависност од временских прилика уколико се припрема добео испланира,мањи су губици у смислу хранљиве бредности,уштеда у складирању, потребно је мање простора у односу на сушену масу и наравно и наравно уколико је адекватан простор где се складишти сенажа и уколико су припрема и спремање обављени у добрим условима и испоштована процедура што није утицало на квалитет онда тако спремљена храна има неограничену дужину чувања. Сенажа се може припремити од влатастих трава, легуминоза или травнолегуминозних смеша.

Када косити луцерку за припрему сенаже?

Оптимално време кошења луцерке је када у зеленој маси има 21-23 % сирових влакана у СМ, зато што је тада удео енергије и протеина највећи.Висина кошење би требала да буде 5-7цм због тога би ножеви требали бити оштри и зато би требали пре почетка спремања силаже проверити у каквом је стању механизација,да ли су ножеви оштри,да не би у току радова имали проблеме.

Зависно од спољне температуре пожељно је провењавање мсе 40-45 % СМ, навече кошење, а ујутро скупљање, некада је могуће ујутро кошење и после 3-4 сата ситњење када је топлије, јер се маса брзо просуши.Ако је маса влажна ферментацијa иде у правцу стварања бутерне киселине, а ако је превише сува, теже се гази и складишти.

Оптимална дужина сецкања је 0,7-1,5цм. Иситњену масу наносити у тањим слојевима, дебљина до 40 цм да би се маса могла добро угазити, приликом гажења спајати трагове гума. Да би се ефикасно решио проблем мале количине шећера и високе пуферне вредности у легуминозама, користе се одговарајући угљенохидратни додаци (при силирању вишегодишњих легуминоза) или се обавља здружена сетва једногодишњих легуминоза и жита. По тони сенаже додати 50кг кукрузне прекрупе, да би ферментација била боља.

После завршеног пуњења и доброг сабијања покривање фолијом,а на њу вреће са песком како би се извршио притисак на масу. Никако не треба стављати земљу или расут шљунак, јер после сенажа може да се загади земљом и шљунком, што може умањити квалитет, а довести и до одређених болести.

Душка Петровић, ПСС Прокупље