Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Магични зелени листови раштана

Магични зелени листови раштана

215

Раштан (Brassica oleracea L. var. acephala), помало је заборављено поврће, али се полако враћа у наше баште. Раштан је примитивна форма купуса. Не формира главицу (acephala), јер нема ни централни пупољак. Лиснати кељ, или како га још зову дивљи купус, зељасто је медитеранско поврће, доступно целе године. Зелене је боје и слатко-горког укуса.

Стари Египћани сматрали су га светом биљком која има чудотворне особине. Сликали су га на загробним сликама и фрескама у пирамидама, док је у античкој Грчкој, због изузетне храњиве вредности, сматран потомком Зевса. Реч је о најздравијем поврћу на свету.

Не треба му хемија, само заливање

Раштан се производи из расада гајеног на гредици, али не на директном сунцу. Сеје се крајем фебруара или почетком марта, а сади у априлу. Други је уобичајени рок сетве у јулу, а рок садње крајем августа након првих јачих киша. Размак садње је 50×50 или 60×60 цм, а за пролећне садње још је и већи, због бољег коришћења залиха влаге лети. Раштан се сади у контејнере с квалитетним супстратом. Не захтева заштитна хемијска средства, једино је неопходно заливање. Расађује се на малч фолију, испод које је постављен систем за наводњавање. Расад у време садње треба да има 4 до 6 листова. У баштама се гаји као здружени усев са другим поврћем. За бербу пристиже за 120 до 160 дана после сетве. Принос је око 20 тона по хектару.

Узгојем на отвореном појављује се потреба за заштитом од напада бухача. Подноси и велике надморске висине, а успева и на слабијим земљиштима. Раштан формира стабло високо до 80 до 100 цм са доста дугим интернодијама, лисном розетом на врху.

Листови се беру постепено, одоздо према горе, док су још млади и нежни. Када наступе више температуре, користе се за сточну храну или се остави неколико листова с вршном розетом да преко лета мирују, а на јесен, после обилнијих киша, беру се млади листови све до зиме. Ако се биљке оставе до пролећа, беру се и бочни изданци пре формирања цвета. Раштан из јесењег гајења почиње се бере се од новембра, па до пролећа.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us