Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА Махунарке у исхрани и њихов значај за здравље људи

Махунарке у исхрани и њихов значај за здравље људи

Пљескавице и ћуфте, а без холестерола

1518
Foto: Adobe Stock

Мало је оних који не теже здравој исхрани, али због начина живота пре се свраћа у прву пекару или на хамбургер и пљескавицу, него што се код куће припремају оброци по рецептима нутрициониста. Тек кад се појави здравствени проблем, тражи се помоћ стручњака, читају савети лекара и кувари о здравој храни и одлучује о промени дотадашњих навика. Појединима се никад не упали црвена лампица за узбуну – да мењају прехрамбене навике, али не оспоравају – да здравље улази на уста и да је исхрана важна за опште стање организма.

– Лоше навике у исхрани могу неповољно да утичу на здравље – каже на почетку разговора за ревију Добро јутро др сци мед. Браниславa Теофиловић, нутриционисткиња. Завршила је студије фармације на Медицинском факултету у Новом Саду, где је и докторирала и постала једна од најмлађих доктора наука, а од пре две године ради на Катедри за фармацију новосадског Медицинског факултета. Аутор је више десетина публикација и стручних радова из области фармакологије и нутриционизма. Заступник је балансиране исхране, и то примењује и саветује онима који затраже помоћ.

Оброк без телефона и телевизора

 Оброке треба организовати на око три сата, како би се обезбедио нормалан рад хормона и ензима који учествују у варењу хране. Између оброка треба пити што више течности у виду негазиране воде, чајева и разблажених цеђених сокова. У току дана треба попити око 2-3л течности (у зависности од телесне масе, пола и година живота) која је неопходна за нормално функционисање бубрега и срца. Треба добро жвакати храну за време оброка, што обезбеђује лакше варење, смањује надутост и појаву гасова. Не треба јести на брзину и у журби, нити гледати у телевизор или телефон током оброка. Између оброка не треба узимати храну, тј. не треба грицкати током целог дана.

–  Неуредан прехрамбени стил живота, подвргавање брзим и ригорозним дијетама, без уноса довољно нутријената, пушење, седентаран начин живота, неиспаваност, као и стрес, представљају главне факторе ризика за настанак многих незаразних болести савременог доба. Услед повећања телесне масе и недовољне физичке активности долази до повећања масти у телу, која води развоју кардиоваскуларних и ендокриних болести. Постоји 6 група намирница (житарице, поврће, воће, млечни производи, месо и јаја) које су неопходне за нормално и несметано функционисање организма, те их треба свакодневно уносити. Исхрана утиче 80 одсто на здравље и физички изглед, а остало чине наследни фактори и вежбање. Како би тело било здраво, важно је створити добре навике, држати се правилног режима исхране и бавити се спортом – каже наша саговорница.

Препуне минерала и витамина

Нас овог пута занимају махунарке и њихов значај за здравље људи. Веома су распрострањене у свету, али су подељена мишљења о томе колико су корисне за човеково здравље. Неко каже да су идеалне за вегетаријанску исхрану, док други тврде да надимају, тешко се варе…

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us