Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА „ДОБРОГ ЈУТРА“ (10): Припрема друштава за презимљавање

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА „ДОБРОГ ЈУТРА“ (10): Припрема друштава за презимљавање

68
Фото: Shutterstock

Од Светог Илије сунце све милије – народна је мудрост која одражава почетак лаганог смираја природе и неумитног пута у зиму. На пчелињаку активна сезона медобрања је завршена и то пчелиња друштва осећају по смањеном уносу. Дани краћају и сунце све ниже на хоризонту прелази свој пут, што је јасан знак пчелару да мора предузети све потребне радње да би своја друштва квалитетно припремио за презимљавање.

Да би зимовање било успешно, потребно је обезбедити довољно здравих пчела и оставити доста добре зимнице. Сада је тренутак да се употпуне резерве пчелиње хране. Уколико у кошници нема довољно квалитетног меда, овај недостатак треба надокнадити прихраном сирупом од конзумног шећера. Битно је да се прихрана заврши док је у друштву летњих пчела, које ће ионако бити замењене, а не допустити да напорни посао прераде сирупа раде зимске пчеле и тиме се изнурују и скраћују свој век.

Медљика не ваља за зиму

У сваком пчелињем друштву потребно је да се нађе петнаестак килограма квалитетног меда. Треба да буде распоређен у оквирима на којима ће се налазити пчелиње клубе, а његова локација већ се лако може утврдити погледом на плодиште. Мед треба да буде светао, никако медљика јер она садржи изузетно много минералних материја, што је чини квалитетном за људску употребу, али је за зимовање пчела погубна. Вари се са великим остатком, што у зимским месецима представља нерешив проблем. Познаје се по тамној боји и пчеле је не поклапају. Ако медљике нема много, прихрањивањем шећерним сирупом у тежинском односу два дела шећера на један део воде, у количини од четири до пет литара, обезбедиће се храна за безбедно презимљавање.

Многи пчелари користе, а пракса показује да су у праву, витаминске препарате, адитиве за пчеле – код нас одавно познате под називом „форсапин“. То је потпуно безопасна материја и њена улога је да поспеши опште стање пчелиње зједнице, попут адитива који се користе у другим гранама сточарства. Сада, када се пчеле припремају за зимовање, он је вишеструко користан. Пре свега позитивно утиче на опште стање свих радилица које се налазе у кошници, у бољој су кондицији па квалитеније исхрањују матицу, која више залеже, али и легло, чинећи своје наследнице виталнијим, а оне су те које требе да дочекају пролеће. Значи – више квалитетнијих пчела за зиму. Ко има могућности, може да справља сируп са сурутком, замењући воду овом биолошки вредном намирницом.

Код кошница настављача потребно је ослободити сав простор пчелама уклањањем матичне решетке. Многи млади пчелари у дилеми су да ли треба узимљавати у горњем или доњем наставку кошнице. Пчеларити треба у складу са природом, никако не радити против ње због неких својих хирова. У Лангстрот-Рутовим кошницама довољан простор за једну пчелињу зајединицу су два наставка. Њих треба дати пчелама да поседну. Ако су матица и њена заједница виталнији, биће им потребно више свежег ваздуха и она ће своје гнездо приближити лету. Слабија, старија или због неког другог, само пчелама знаног разлога зимљивија матица и њено друштво повући ће се у горње тело где је топлије. Не ваља да чинимо никакво насиље над овим мајушним бићима – она ипак најбоље знају где ће им бити најбоље.

Заштита од восковог мољца, уклањање варое

Изразито слаба пчелиња друштва неопходно је припојити јачим. Медишта сада нису потребна па их ваља уклонити и заштитити од восковог мољца. За пчеларе који у медиштима користе искључиво девичанско саће, где се никада нису излегле пчеле, овај посао је лак јер су мољцу омиљени залогај управо сатови са обиљем кокона.

Легла је све мање и зато се мора приступити радикланом уклањању варое. Крајем лета и почетком јесени она креће у походе, па је има на пчелињацима где није запажана у знатнијем броју. Сеобе са паше на пашу изузетно погодују њеном ширењу. Зато сада треба третирати кошнице неким од препарата, а регистрованих код нас има више врста. Због резистенције паразита, потребно је увек користити други, без обзира што смо претходним били задовољни.

Лета на кошницама треба сузити јер у беспашном периоду, а посебно када се спроводи  прихрањивање сирупом, велика је опасност од грабежи. Широка лета више нису потребна, врућина нема, а не треба заборавити ни на осе. Клопке са флашама са пивом одлична су заштита.

проф. Д. Крецуљ

Добро јутро број 568 – Август 2019.