Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (15): Замрежена подњача против варое

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (15): Замрежена подњача против варое

99
foto AdobeStock

Замрежена, антиварозна подњача једно је од добрих решења, јер кад опала вароа пропадне кроз жичану мрежу, не може више да се врати на домаћина.

Пише: проф. Дејан Крецуљ

Дуги низ година борба с вароом једна је од, не без разлога, сталних тема пчелара, не само код нас, већ и у свету. Нажалост, у последње време појавиле су се и друге бриге које их море, америчка куга пре свега. Међутим, вароа је и даље у центру пажње. Много је начина на које пчелари покушавају да се изборе с том немани: биолошким и хемијским мерама, с мање или више успеха. Старији пчелари неретко поколебају почетнике, с разлогом упозоравајући их на тешкоће. Али, треба бити реалан: проблеме је тешко у потпуности решити, ваља изнаћи путеве да се уз њих и упркос њима успешно пчелари, и да нам пчеларење донесе задовољство. Замрежена, антиварозна подњача једно је од добрих решења.

Наши пчелари могу се похвалити мноштвом разних врста кошница. У томе се нимало не разликују од светских. Ипак, уопштено гледано, преовлађују кошнице типа настављача. Код њих је веома једноставно прелажење с уобичајених пуних подњача на, за борбу против варое изузетно повољне, подњаче са жичаном мрежом. Разлог је јасан. Треба се само сетити услова у којима пчела живи у природи, високо у дрвету, веома далеко од дна шупљине који се у вештачким условима назива подњача. Ову релативно велику висину тешко је и неразумно правити у кошници, али је може у потпуности заменити жичана мрежа, кроз коју опала вароа пропадне и не може више да се врати на домаћина.

Како прилагодити постојеће кошнице

 Међутим, у прелажењу с класичних на замрежене подњаче, велику тешкоћу представља то што ове прве већ постоје и што је потребно много инвестирати у нове, а старе једноставно бацити. На малом пчелињаку то и није неки проблем, али када је број кошница велики, финансијски разлози доводе овај захват у питање. Знајући то, млади пчелари већ на почетку купују или праве кошнице с антиварозном подњачом. Зато ћемо предложити решење код којег се ништа не баца, али се ни не улаже много.

У основи, користи се постојећа класична оригинална подњача, само што је окренута наопачке. Доњи део подњаче, који је до сада био изложенији атмосферским утицајима, сада се налази са горње стране. Такође, онај део који је био полетаљка, прелази на унутрашњу страну. Потребно је само од комада дрвета направити уметак којим би се затворио простор испод новог лета, односно направити нову полетаљку.

Затим следи израда двоструког рама, који ће држати жичану мрежу, од којих доњи има све четири странице, док горњи нема предњу. То ће заправо бити ново лето, прилагођено оригиналном, у који се може касније уметнути летвица.

Клопка за опалу вароу

Мрежа је уобичајено жичано плетиво с окцима од три милиметра, кроз коју опале варое пропадају. За њихово сакупљање користи се фијока, направљена од пластичне плоче, дебље фолије, шперплоче, лесонита, графичарске алуминијумске фолије или сличног материјала који се може јефтино набавити. Фи,ока је са задње стране затворена летвицом у коју је одоздо ексерићима закуцана фолија, а са задње стране увијени завртњи за дрво, који служе као ручкице за извлачење. Најбоље је да опала вароа пада на хартију намазану јестивом машћу, јер се за њу залепи и не може да побегне.

Треба имати у виду да је вароа веома покретљив инсект. То искуснији пчелари знају јер се може видети, приликом третирања димљењем, како варое које су биле близу лета и избегле јачи удар дима, журно напуштају кошницу и беже по њеној предњој страни. Интензивна боја их чини упадљивим. Овакву антиварозну подњачу треба заштитити на исти начин као и остале делове кошнице, обојити истом бојом, како се пчеле не би збуњивале. Уз мале издатке и коришћење већ постојеће опреме, израђене у сопственој радионици с мало труда, може се у многоме допринети борби против варое, смањити коришћење хемијских средстава заштите, а тиме обезбедити јефтинија производња, здравије пчеле и, што је најважније, здраве пчелиње