Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (17): Значај првог пролећног прегледа кошница

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (17): Значај првог пролећног прегледа кошница

Све уочено мора се прибележити јер, ма колико мало кошница да је на пчелињаку, велика количина и важност утврђених података не смеју се препуштати само памћењу

57
Фото: Adobe Stock

Друштва с веома малим бројем пчела, без обзира на лечење, имаће минималне шансе за опстанак.

Здравствено стање пчелињих заједница, нарочито у рано пролеће, изузетно је важно. Треба прегледати целокупно легло, осмотрити све деформисане ларве и оне с измењеном бојом, тамне и угнуте поклопљене ћелије.

Први преглед је време када пчелар може и треба да процени укупно стање друштва. То су важна опажања, која представљају полазиште за каснији рад. Зато се све уочено обавезно мора прибележети у бележници јер, ма колико мало кошница да је на пчелињаку, велика количина и важност утврђених података не смеју се препуштати само памћењу.

Први преглед треба да нам пружи одговоре на више питања. Прво што треба утврдити јестеа да ли је друштво остало живо, а ако јесте, колика му је бројност. Ако је мања од уобичајених на пчелињаку, шта је разлог томе? Уколико је број пчела мали, а очигледно је да их је до скора било у нормалном броју, да се ради о недавном наглом губитку, с правом се може посумњати на нозематозу.

Губици, узроци, лечење

Друштва с веома малим бројем пчела, без обзира на лечење, имаће минималне шансе за опстанак. Саће које је преостало од таквих заједница може се доцније искористити у сезони, али га треба обавезно дезинфиковати. Пчелар опредељен за органску производњу употребиће испарења сирћетне киселине концентрације 80% која се користи за уништавање спора ноземе.

Наравно, губици на пчелињаку могу да буду последица не само болести, већ и недовољних залиха хране, остављених у јесен, или њиховог неодговарајућег распореда која већ тада слаба друштва нису била у стању да ваљано распореде. Нажалост, неретко је узрок и пчеларево наметање непримереног распореда хране, супротног природи пчелиње заједнице. Пчеле, страдале од глади, обично се затичу са завученим главама и испружене рилице у празним ћелијама. Понекад разлог може бити и рано развијено легло које клубе настоји да покрије и одржи по сваку цену, не могавши да настави кретање ка залихама хране која се налази изнад.

Безматичне заједнице спојити и прихранити поленом

Проблеми са безматичним заједницама углавном се решавају спајањем с неким другим друштвом. Матица у њему треба да је поуздано здрава и средње јачине, јер спајање две слабе није решење, већ само проблем више. Бројност друштава нађених без легла упућује нас у то да погледамо какво је стање са залихама полена. Уколико га је мало или нимало, неопходно је друштва помоћи поленом из резерве, било на рамовима у облику перге, било сачуваним из хватача. Ако га нема, добро ће послужити и смеса која се састоји од три дела сојиног брашна, по једног дела сувог пиварског квасца и обраног млека у праху. Састојци се измешају са шећерним сирупом и формирају погаче. Оне ће бити много привлачније пчелама ако га обогатимо са 50% сушеног конзервисаног правог полена, претходног лета сакупљеног од поуздано здравих друштава.

Друго питање је има ли друштво матицу? Да бисмо то установили, наравно да је нећемо тражити, довољно је да се уочи радиличко легло или макар само залежене ћелије. У наредним прегледима, обично почетком априла, може се матица обележити, ако то већ није урађено претходне године. Осим што се тиме олакшава рад, изузетно је практично знати која је матица прошлогодишња и да ли је можда извршена тиха смена или изројавање.

Легло говори о квалитету матице

Уколико је легло присутно, можемо да оценимо квалитет матице. Неједнако легло, мада радиличко, даје нам разлога да посумњамо на проблеме с њеним способностима у погледу оплодње. Залежене ћелије с јајима на зидовима или више њих у једној, указују на дуготрајно стање безматка када су саме пчеле радилице кренуле у узалудни покушај полегања неоплођених јаја.

Неналажење легла уопште упућује на преглед осталих кошница тог пчелињака. Ако га код других има, тада та кошница може бити безматак или има матицу с проблемима у залегању. Ако не уочимо матицу на раму, то нам није довољан услов да бисмо закључили да је нема, тим пре што су оне веште у сакривању. Тест с рамом из другог друштва биће једини пут да будемо у то сигурни. Залежен рам довољно је убацити у такво друштво и оставити га неколико дана. Када будемо наредни пут отварали кошницу, започети принудни матичњаци потврдиће стање безматка. Ако не, лошу матицу биће можда потребно ухватити и уништити, мада се понекад дешава да рам који смо убацили ради тестирања подстакне матицу да започне залегање, сматрајући да наставља започети посао. У сваком случају, матицу за којом је остало бројно трутовско легло треба прву и без оклевања уконити.

Следеће питање на које треба наћи одговор јесте да ли је затечено легло у кошници здраво? Здравственом стању пчелињих заједница треба посветити пажњу у свако време, али у рано пролеће оно је изузетно важно. Треба прегледати целокупно легло, осмотрити све деформисане ларве и оне с измењеном бојом, тамне и угнуте поклопљене ћелије. Америчка трулеж легла веома је присутна и њеном сузбијању се мора одмах приступити како то прописи налажу. С друге стране, и европске трулежи има на терену. То је наизглед безазлена, реално излечива болест, али занемарена, може да нанесе велике штете пчелињаку.

Залихе хране никад довољне

Потом треба проверити да ли има довољно залиха хране. Количина хране у овом периоду може се проценити оком. У сваком случају, вишка никако неће бити, ма колико да је затекнемо. С обзиром на буран развој друштава, легло које се нагло развија повећава и потребе за храном, али и због опасности од изненадних захлађења, веће количине хране могу бити само благотворне. Мед у ћелијама саћа биће одличан „резервоар“ топлоте, јер се споро хлади и тиме одржава температурну стабилност дела кошнице надомак гнезду.

На крају, треба погледати у каквом су стању рамови с леглом. Претходни период био је идеалан за смењивање свог неисправног саћа у читавој кошници. Добар је обичај да се у активној сезони сви такви рамови стављају у страну, даље од будућег гнезда. До пролећа они ће бити углавном испражњени, пошто ће из њих пчеле узети мед и похранити га тамо где им је потребно. Сада се старо саће може претопити, а онда, после дезинфекције, опремити сатним основама и вратити на исто место. Било би погубно сада такве, као и празне извучене рамове, стављати у средину гнезда.

На пчелињаку треба такође обезбедити квалитетан извор пијаће воде, поуздано појило, очистити подњачу и прегледати отпали материјал на вароу. Прегледом је утврђена и евидентирана јачина и укупно стање сваког друштва, проверено присуство матице и њене способности, осмотрено је здравствено стање легла, проверене количине меда и полена и обезбеђено добро саће.

проф. Д. Крецуљ

Добро јутро број 575 – Март 2020.