Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (18): Снажна пчелиња друштва циљ сваког пчелара

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА ДОБРОГ ЈУТРА (18): Снажна пчелиња друштва циљ сваког пчелара

Под тим појмом подразумева се заједница са добром матицом, једногодишњом, ређе двогодишњом, а само изузетно трогодишњом, и одређени број квалитетних пчела. За реалну оцену јачине друштва потребно је да све пчеле буду „код куће“, односно, да их је већина у кошници, а то је рано ујутру или касно увече.

32
Фото: Pixabay

Циљ сваког пчелара јесте да на пчелињаку има искључиво здрава и снажна пчелиња друштва. Она су битан фактор, од којег зависе очекивани високи приноси меда и других пчелињих производа, али и гарант одржања доброг здравственог стања. Под појмом јако пчелиње друштво подразумева се заједница са добром матицом, једногодишњом, ређе двогодишњом, а само изузетно трогодишњом, и одређени број квалитетних пчела.

Како реално оценити јачину друштва? За то је потребно да све пчеле буду „код куће“, односно, да их је већина у кошници, а то је рано ујутру или касно увече. Уобичајени критеријум за једноматична друштва, каква превладавају, јесте следећи: ако је у кошници пчелама покривено мање од 6 рамова односно три улице, такво друштво је слабо, са 7 до 8 рамова је средње јако, док за друштво с просечно 11 до 12 рамова кажемо да је јако.

Јача заједница, способније радилице

Бројне су предности јаких пчелињих заједница у односу на осредње и слабе. Пре свега, пчеле радилице изведене у таквим друштвима знатно су веће животне снаге. Разлог је јасан: од првог дана однеговане су у најповољнијим условима, зато имају бољу конституцију, дужу рилицу и већи медни желудац, борбеније су, што све утиче на видно повећање квалитета и производних способности таквих заједница. Пчеле из слабих друштава уносе у кошницу 45 до 47% мање нектара него радилице из јаких, јер им је медни желудац 1,5 до 1,8 пута мањег капацитета. С друге стране, посебно треба истаћи, пчеле изведене у јаким заједницама током јесењег периода имају развијеније масно ткиво и све жлезде, што је од пресудног значаја за радилице ,чији животни век треба да се протегне на дуги период врло неповољних зимских услова окружења. А када га преброде, треба да буду кадре да однегују себи ваљане наследнице.

Према резултатима научних истраживања, а и пракса је то безброј пута доказала, пчеле у јаким друштвима имају знатно боље презимљавање. Већи број радилица у заједници ефектније ствара, одржава и користи топлоту у гнезду. Такође, не мање важно је и да је легло равномерније распоређено, што за последицу има смањење развоја варое. Разлог је у томе што варои за развиће више одговарају делови легла с нижом температуром, какви се налазе у осредњим и слабим заједницама, где је немилосрдни господар све до исхода фаталног по домаћина.

За праксу веома битна и чињеница да се у јаким пчелињим заједницама значајно смањује проценат нестајања матица током зимског периода, за разлику од услова у слабим заједницама. Оваква јака друштва карактерише идеална уравнотеженост броја свих узраста радилица: хранитељица, воскарица, чистачица, сабирачица, па се зато од њих с разлогом могу током пашног периода очекивати високи приноси.

Две слабе не дају – јаку

Јака пчелиња друштва имају много боље одбрамбене карактеристике. Она не само да су способна да се супротставе туђицама и грабежи, осама, стршљеновима, глодарима, восковом мољцу и другим, већ су и у погледу обољевања отпорнија. Једнаестогодишње истраживање презимљавања пчелињих друштава абердинских научника јасно указује на значај јачине. Од 63 здраве и 90 заједница заражених ноземом, стопроцентно угинуће имале су оне са свега 4.000 пчела у новембру, 18% их је страдало из групе оних које су имале 11.000 у исто време, али су оне у марту бројале око 9.000 радилица. Заједнице које су новембра имале 35.000 пчела, у марту су се развиле на 19.600 радилица, али им је проценат страдања био чак 44%. Колико јачина има утицаја на одбрамбене способности друштва казује и закључак да су најбоље презимљавање у групи здравих, незаражених пчела, имале заједнице са 8.000 до 15.000 радилица, док су заражене које су презимеле морале да буду знатно бројније, од 10.000 до 19.000 пчела.

Како се види, пчеле снажних заједница и физиолошки се разликују од радилица пониклих у слабим, па је сасвим разумљиво због чега се увек указује на то да не треба спајањем две слабе покушавати да се добије јака заједница. Она ће бити самно бројнија, али не и јака. Знаменити доктор Фарар препоручивао је узимљавање пчелињих друштава са 3,5 до 4 килограма пчела, што значи са 35.000 до 40.000 пчела, од којих до пролећа преживи преко 20.000.

  • Ако су друштва јака и имају добре залихе хране, горњу вентилацију, лак приступ од сата до сата, воду у случају потребе и ако су сва лета заштићена од продорних ветрова, имају неопходне услове за успешно зимовање на слободном простору – рекао је својевремено великан пчеларске науке и праксе Лоренц Лорејн Лангстрот.

проф. Д. Крецуљ

Добро јутро број 576 – Април 2020.