Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА “ДОБРОГ ЈУТРА” (57): Клопка за вароу уместо хемије

МАЛА ШКОЛА ПЧЕЛАРСТВА “ДОБРОГ ЈУТРА” (57): Клопка за вароу уместо хемије

123

Почетком прошлог века немачки трговац и истраживач Едвард Јакобсон с пута по свету донео је и поклонио зоолошком музеју, а велики природњак Оудемас описао и систематизовао до тада непознату грињу која је паразитирала на индијским пчелама. Гриња је добила научни назив Varroa jacobsoni Oudemans и од тада је постала синоним за пчеларске невоље, ширећи се незаустављиво светом.

Пише: проф. Дејан Крецуљ

Време је интензивне пчелиње паше. Зато је непрестана борба с вароом могућа једино биотехничким мерама, без икаквих уноса хемикалија у кошницу. Коришћење рамова грађевњака је најједноставнији и веома популаран начин за то. Ефикасан је, пошто је вароа пет до 10 пута заступљенија у трутовском леглу у односу на радиличко. Истраживања указују на то да је њено умножавање зачуђујуће велико, па јединка током летњег периода може дати и 70 потомака.

Најједноставнији начин је примена рама грађевњака. То је плодишни рам стандардних димензија кошнице које користимо. Код настављача, практично је да се он на сатоноши на неки начин означи, да би се лакше пронашао. Ако се користи прави рам, може се по сатоноши залепити комад изолир-траке за електричне инсталације неке пастелне боје, али је штета заробљавати исправан рам за ову сврху.

Како ће у грађевњаку бити само легло, а не и мед, не очекује се да носи велику масу, нити ће икада доспети у центрифугу, те се може начинити од тањих отпадних летвица и трајно по сатоноши обележити. Стари пчелари су у ту сврху користили само прутић, на којем су пчеле изграђивале заперак.

На оваквом неужиченом раму пчеле ће саме, под утицајем било какве тихе паше, изградити цео сат. Пошто су ћелије искључиво трутовске, у њима ће матица да залеже неоплођена јаја. Неколико дана касније оне постају мамац и клопка за колонију вароа. Пред поклапање легла, недељу дана по залегању, женка варое улази у трутовску ћелију да положи јаја и остаје заробљена у њој. То је тренутак који треба искористити и сво поклопљено легло одстранити из кошнице, а с њим и велики број вароа.

Како је време развоја трутова 24 дана, то се најбољи резултати постижу вертикалном поделом рамова грађевњака летвицама на три секције. У сваком од делова рама наћи ће се поклопљено легло које треба изрезати. Ако се користи само један грађевњак, тада се исецање обавља седмично. Трутовско саће из једног поља исеца се након седам дана, након следећих седам из другог поља, а након последњих седам и из трећег. Препоручљиво је да се по уклањању саћа из првог поља, при повратку у кошницу, рам ротира за 180 степени. Рамови се при слабом уносу или код слабијих друштава улажу између оквира с леглом. Коришћење два рама омогућује далеко ефикасније одстрањивање паразита, с обзиром на то да се свака четири дана у једној од шест секција налази зрело легло. Изрезани комад саћа треба одмах претопити. Једнократном употребом ове методе може се елиминисати и до 80% вароа из пчелиње заједнице.

За топљење се у овим врелим летњим данима може успешно употребити сунчани топионик, јер у комадима саћа нема кокона. Истопљени восак добро ће доћи као замена за сатне основе које су потребне за градњу. Примећено је да вишекратно коришћење истог трутовског саћа, отклапањем, чишћењем и прањем, може да подстакне појаву кречног легла, па то треба избегавати.

Не треба заборавити ни узгредну корист коју пчелару и пчелињој заједници пружа коришћење рама грађевњака. То је изградња идеалних радиличких рамова. Наиме, пчелиње друштво има потребе за одређеним бројем трутова и оно ће ту своју потребу задовољити. Ако се у кошници налази само радиличко саће, пчеле ће неке ћелије проширити и претворити их у трутовске, а тиме и нарушити квалитет читавог сата. У проширене ћелије матица ће увек полагати неоплођена јаја и она ће заувек остати само за трутове, па и када није потребно. Стога ваља друштву дати место где ће ту своју потребу задовољавати, да би сво остало саће било изграђено искључиво од радиличких ћелија.

Грађевњаци у кошници читаве сезоне

Рамови грађевњаци могу се користити током читаве сезоне, све док је у кошници трутовског легла. То је обично већ од априла па све до јула, чиме се може преполовити популација варое. Такође, у пракси је запажено да се применом грађевњака постиже смањење ројидбеног нагона пчелињег друштва.