Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ  Машински тресач замењује 60 берача

 Машински тресач замењује 60 берача

65

У Крушару код Ћуприје око 40 хектара је под воћем, што га чини највећим воћарским селом у општини. Породица Стајић некада се бавила искључиво ратарством и обрађивала је више од 100 хектара земље, а пре четири године су одлучили да се посвете воћарству. На осам хектара посадили су дуњу, вишњу и шљиву.

Проблем с којим се суочавају последњих година је недостатак радника за бербу, и поред тога што је прошле године радничка дневница била 3.000, а ове године 4.500 динара. Зато су Стајићи одлучили да прошле године купе машину за бербу вишања која је коштала 20.000 евра. Према рачуници, ова инвестиција ће се исплатити након само три сезоне.

Пише: Јелена Лукић

– Купили смо тресач вишања којег вуче трактор. Машина отресе вишње са дрвета, које затим иду на траку, па у гајбицу која се товари на камион. Машина бере 3 до 4 стабла у минути и замена је за 60 радника дневно. Тако бербу обављамо са седам радника. Они за једна дан оберу око 1 до 1,5 хектара, док би радници за исто време ручно обрали око 30 ари. Овај берач нама штеди дневнице и оброке за раднике. Рачуница каже да за ручно брање три хектара вишања треба од 11.000 до 13.000 евра. Код нас у Поморавском округу мислим да само још један воћар има берач. Може да се користи и за услужну бербу која се плаћа 10 динара по килограму. Ова машина може да бере и шљиву, индустријску јабуку, кајсију, брескву – истиче Никола Стајић (33) који се воћарством бави уз помоћ оца Драгана.

И поред тога што је дневница скочила, радника нема на тржишту. Стајићи нуде и добру плату, стално запослење, али раднике не могу да нађу. Кажу да машинисти за тресачем имају дневницу од 50 евра.

Вишња за извоз, цена за губитак

Стајићи су се одлучили да гаје облачинску вишњу, домаћу сорту која има већу примену у прехрамбеној индустрији, иако је јефтинија за продају.

– Нисмо хтели стоне сорте које се беру ручно и које траже пажљиво брање, већ да буде издржљивије и да можемо да беремо машински. Пре четири године посадили смо 2,5 хектара дуње и 2,5 хектара вишње. Па смо додали још дуње и вишње и један хектар шљиве, тако да сада укупно имамо осам хектара воћњака. Вишњар је сада у четвртој години и ове године биће у скоро пуном роду. Прошле године је била прва берба, а принос вишања са 2,5 хектара је био 6,5 тона. Ове године надамо се да ћемо имати бар 25 тона. У петој години биће пун род, око 15 тона по хектару – каже Никола.

Машина бере вишње без петељке. Берба, како каже наш саговорник, обично траје до 18 сати увече, у 19 часова се род предаје хладњачама, преко ноћи се изручује у машине која вади коштице, леди се и превози даље.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us