Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ МИРИС ЗИМНИЦЕ: Паприка најчешће у ајвару

МИРИС ЗИМНИЦЕ: Паприка најчешће у ајвару

234

Пише: Андријана Глишић

Мирис печене паприке једна је од првих асоцијација на септембар, на јесен и знак да су нам зимски месеци врло близу. У двориштима сеоских домаћинстава, али неретко и на терасама градских вишеспратница, зимница се у овом периоду увелико припрема, а специјалитети од паприке обавезни су део залиха.

Главни је, свакако, ајвар. Избор паприке је углавном куртова капија или домаћа венчара, и то права месната. Иако се помешане сорте чине крупнијим и квалитетнијим, произвођачи препоручује ове две, јер су, кажу, најбоље за ову намену.

Куртова капија за лесковачки ајвар

– Куртова капија је одабрана свакако као најбоља сорта за производњу ајвара. Тако је и по нашем елаборату за лесковачки ајвар. Она има већи садржај суве материје и, у суштини, добра је за сваки вид топле прераде – објашњава произвођач из Лесковца и члан удружења “Лесковачки ајвар” Стевица Марковић, чија се породица генерацијама бави производњом паприке, а тренутно је узгајају на 70 ари.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us