Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Монилија се уништава док биљка спава

Монилија се уништава док биљка спава

32
Monilia laxa (Monilinia laxa) infestation, plant disease, Rotten quince apple on the fruit tree

Пише: Светлана Мујановић

Ретки су воћари који се у својим засадима нису мучили с паразитном гљивом монилијом и штетама које може да направи, ако се на време не открије. Како указује МирјанаПетровић, мастер инжењер пољопривреде из Пољопривредне саветодавне стручне службе у Лесковцу, гљиве из овог рода веома су „подмукле“, јер штете од њих виде се тек у вегетацији, а најефикаснија заштита је у мировању, дакле, већ сада.

Због ње не би ваљало да се пропусти јесење плаво прскање које може да се обави и сада, док су дани још топли и без ветра. А при сваком обиласку воћњака треба све суве, мумифициране плодове скинути с грана, сакупити у џак, изнети из воћњака и спалити. Али, да кренемо редом.

Код јаче заразе страда цела воћка

Треба знати да монилија није само један, јединствен паразит. Гљиве рода Monilinia економски су значајни патогени и јабучастих и коштичавих врста воћака. У Србији су присутне четири врсте овог рода. Прве три – M. fructigena, M. Laxa и M. Fructicola – карантински су паразити, што значи да се строго контролишу плодови који се извозе и увозе и, ако се открије, враћају се пошиљаоцу. Четврта је Monilia polystroma. Досадашњи најчешћи облици монилиозе развијају се на свим врстама коштичавог воћа у два различита облика – кроз сушење младих грана с цветовима (Monilia laxa) и кроз трулеж плодова (Monilia fructigena).

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us