Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Мраз воћку рањава где је најслабија

Мраз воћку рањава где је најслабија

79
Orange leaves of quince-tree with hoarfrost on a background of blue sky with clouds and white snowdrift on a winter sunny day, close up

Пише: Светлана Мујановић

Дошао је и први прави зимски месец. Воћари пажљиво прате временску прогнозу и контролишу температуру, посебно када се најави оштар мраз. Знају да је он највећи непријатељ воћака које нису благовремено сазреле и које су током вегетације доста изнурене. А, ове године у воћњацима је било свега.

Дуго топло лето исцрпело је све воћке које нису биле покривене системом за наводњавање. Воћари стрепе од последица које ће се видети тек на пролеће. Kакве то промене и повреде и на којим деловима воћака могу да се уоче тек када крене вегетација, сазнали смо од магистра Бранка Танасковића, стручњака Пољопривредне саветодавне стручне службе у Чачку, који је своја запажања објавио на сајту Министарства пољопривреде. Па да кренемо редом.

Зашто се смањује природна отпорност

Својство природне отпорности према мразу, на воћкама може бити ослабљено из више разлога. У неким случајевима та отпорност је смањена у читавом деблу и крошњи, а најчешће, примећује се само на појединим деловима стабла. Природну отпорност на ниску температуру умањује недовољно накупљена количина органских резерви услед изнурености воћака родом, неблаговремено завршена, односно продужена вегетација (нездрвењавање и несазревање ткива), неповољни услови каљења крајем вегетације, због наглог захлађења после релативно топлијег и дугог михољског лета…

Из свих тих разлога, ниска температура, односно мраз, на воћкама оставља различите повреде. Најопасније је делимично или потпуно цепање и сушење делова дебла. Повреде се обично распознају по тамнијој боји ткива, услед активности оксидационих фермената. Са спољашње стране на деблу, гранама и корену могу се приметити некротичне пеге, пукотине и измрзлине коре. После тога се суше гранчице, а неретко и читаве воћке. Измрзлине се јављају и на деловима ракљи воћака, утолико их је више уколико су ракље скелетних грана формиране под мањим углом.

Најмању отпорност ткива воћака на мразеве показује приземни део дебла, јер је он изложен највећим колебањима температуре, што неповољно делује на каљење, а и мање је обезбеђен хранљивим резервама.

Лисни пупољци отпорнији од цветних

Такође, и поједине стране дебла нису једнако изложене опасности од мраза. Највише страда југозападна страна, јер су са те стране зими знатно јача колебања температуре. Услед јачег загревања и вегетација с југозападне стране почиње раније да се буди, па се самим тим смањењује и отпорност према ниским температурама. Да ли и колико ће мраз оштетити дебло зависи и од његове висине. Што су воћке више, чешће страдају од мраза и обрнуто. 

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us