Виноград
Ако земљиште раније није дубоко обрађено, то би ваљало да се уради у фебруару, а пре обраде се обично унесе ђубриво.
По традицији и обичајима, средином фебруара почиње резидба лозе.
Подрумари још увек имају посла око вина. Она која су још мутна ваља прегледати да би се установило шта није у реду и грешке исправити.
Претачу се и реска вина, али пре почетка овог посла треба проверити ниво сумпора у њима.
Воћњак
Време је да се ђубри, орезује и обави прво пролећно прскање и уништавање корова. У овом периоду се препоручује примена комплексних ђубрива, и то оних с мање азота, а више фосфора и калијума (0:20:30, 8:16:24). Ђубриво се наноси испод читаве крошње, а најбоље га је бацити пред снег и кишу да би се лакше отопило и постало приступачно воћкама. Иако не постоји универзално правило, препоручује се 200–300г ђубрива по стаблу.
Фебруар је резервисан и за резидбу не само јабучастих, већ и коштичавих воћних врста. Оптимално је време и за подмлађивање и прекалемљивање оштећених и старијих стабала.
Зеленило
Ако земља није замрзнута и нема снега, могу се садити и пресађивати четинари и зимзелени грмови.
Собне биљке се заливају тек кад се земља просуши. Оне не воле премештање и промају.
Орхидеје се орошавају једном дневно, а заливају једном недељно.
Лековито и зачинско биље
Сакупљају се имела – полупаразитска биљка, зубача, пиревина, подбел.
Време је за брање борових иглица, сакупљање сока и коре брезе.
Пчелињак
Пчеле су све активније и пчелињак ваља обилазити барем једном недељно, измерити температуру и влажност.
У фебруару матица полаже дневно јајашца, а број зависи од температуре, количине хране и интензитета цветања весника пролећа.
Треба чешће чистити подњаче кошница.
Гљиве
Сакупљају се лековите гљиве, а између осталих јудино уво, буковача, зимска пањевчица, плава буковача.
Потражите и ганодерму луцидум и апланатум, буков труд и кресиву губу.
Ако временске прилике дозволе, односно кад снег почне да се топи, појавиће се бабино уво, прелепих румених шеширића.
Повртњак
Почетком фебруара припремају се леје и тунели, сеју паприка, парадајз, краставац, купус, келераба и зелене салате.
Парадајз и паприка, посејани у јануару, пикирају се.
Лепих фебруарских дана, када земља није смрзнута, на отвореном се припремају баште за рану сетву. Саде се црни и бели лук, сеју спанаћ, салата, ротквица, грашак, шаргарепа, першун и паштрнак.