Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ На Светог Трифуна улазимо у винограде

На Светог Трифуна улазимо у винограде

611

Виноград

Ако земљиште раније није дубоко обрађено, то би ваљало да се уради у фебруару, а пре обраде се обично унесе ђубриво.

По традицији и обичајима, средином фебруара почиње резидба лозе.

Подрумари још увек имају посла око вина. Она која су још мутна ваља прегледати да би се установило шта није у реду и грешке исправити.

Претачу се и реска вина, али пре почетка овог посла треба проверити ниво сумпора у њима.

Воћњак

Време је да се ђубри, орезује и обави прво пролећно прскање и уништавање корова. У овом периоду се препоручује примена комплексних ђубрива, и то оних с мање азота, а више фосфора и калијума (0:20:30, 8:16:24). Ђубриво се наноси испод читаве крошње,  а најбоље га је бацити пред снег и кишу да би се лакше отопило и постало приступачно воћкама. Иако не постоји универзално правило, препоручује се 200–300г ђубрива по стаблу.

Фебруар је резервисан и за резидбу не само јабучастих, већ и коштичавих воћних врста. Оптимално је време и за подмлађивање и прекалемљивање оштећених и старијих стабала.

Зеленило

Ако земља није  замрзнута и нема снега, могу се садити и пресађивати четинари и зимзелени грмови.

Собне биљке се заливају тек кад се земља просуши. Оне не воле премештање  и промају.

Орхидеје  се орошавају једном дневно, а заливају једном недељно.

Лековито и зачинско биље

Сакупљају се имела – полупаразитска биљка, зубача, пиревина, подбел.

Време је за брање борових иглица, сакупљање  сока и коре брезе.

Пчелињак

Пчеле су све активније и пчелињак ваља обилазити барем једном недељно, измерити температуру и влажност.

У фебруару матица полаже дневно јајашца, а број зависи од температуре, количине хране и интензитета цветања весника пролећа.

Треба чешће чистити подњаче кошница.

Гљиве

Сакупљају се лековите гљиве, а између осталих јудино уво, буковача, зимска пањевчица, плава буковача.

Потражите и ганодерму луцидум и апланатум, буков труд и кресиву губу.

Ако временске прилике дозволе, односно  кад снег почне да се топи, појавиће се бабино уво, прелепих румених шеширића.

Повртњак

Почетком фебруара припремају се леје и тунели, сеју паприка, парадајз, краставац, купус, келераба и зелене салате.

Парадајз и паприка, посејани у јануару, пикирају се.

Лепих фебруарских дана, када земља није смрзнута, на отвореном се припремају баште за рану сетву. Саде се црни и бели лук, сеју спанаћ, салата, ротквица, грашак, шаргарепа, першун и паштрнак.