Насловна ТЕМЕ ПОВРЋЕ Најквалитетнији је јесењи целер

Најквалитетнији је јесењи целер

218
detail of celery root plant on white background

Целер је одличан извор влакана, калцијума, магнезујума, фосфора, витамина Б и Б6, витамина Ц , витамина К и многих других минерала.

Корен целера може стајати и до седам недеља на температури између нула и два степена, док се стабљика може чувати најдуже једну недељу.

Не препоручује се чување целера са другим поврћем и воћем јер он има јак мирис.

У нашој исхрани целер би требало да има почасно место јер је права ризница витамина и минерала. Али, није свугде тако. Наше домаћице имају навику да листове и мало корена ставе у супе и чорбе, и ту се најчешће ставља тачка када јеу питању његова употреба.

Међутим, примена целера далеко је разноврснија. Поред тога што је одличан додатак супама, чорбама и потажима,листови и семе целера употребљавају се као зачин, али и за декорисање различитих јела. Будући да се добро комбинује са другим врстама поврћа и воћа, нарочито са спанаћем, киселим јабукама и бананом, фантастичан је и користан састојак смутија. Зато, неугледан, брадати корен, листове, лисне дршке па чак и семенке немојте сврставати у – неки тамо зелениш.

 Пола године у замрзивачу

Целер се може чувати и у замрзивачу, и за то постоје два основна начина – сиров или благо бланширан. Најбоље је да целер оперете и осушите, после чега га насечете на коцкице и ставите у кесе или кутије. Целер, замрзнут на овај начин, може да издржи до пола године, што је много дуже него када га чувате у фрижидеру. Имајте у виду да после одмрзавања коцкице не узгледају баш привлачно, влажне су и тамније. Због тога га стављајте у јело директно из замрзивача.

Ово поврће познато је још од давнина. Пронађено је у Тутанкамоновој пирамиди, коришћено у античкој Грчкој, а спомиње се чак и у Хомеровој„Илијади“ и „Одисеји“. Целер је одличан извор влакана, калцијума, магнезујума, фосфора, витамина Б и Б6, витамина Ц , витамина К, и многих других минерала. Садржи веома мало засићених масти и холестерола. У исхрани се користи корен, стабљика и лист.

Може да зимује и у леји, подруму…

Берба целера коренаша у нашим агроеколошким условима обавља се од октобра па до касне јесени, пре појаве јаких мразева. Целер коренаш припремамо за веђење тако што одсечемолистове, и остављамо само краће петељке, а затим вадимо корен. Наши пољопривредни произвођачи практикују да пре појаве мразева изваде целер из баште или њиве и густо га посаде у леје или одложе у подрум, најчешће у слој песка или земљеу којем може да се одржава уједначена влажност. Могуће је да се чува и у пластенику, али при јачим мразевима ваља га прекрити агротекстилом или фолијом.

Не препоручује се чување целера са другим поврћем и воћем јер он има јак мирис. Најдуже се чува ако се на месту чувања обезбеди температура од нуле до пет степени Целзијусових,(најпожељнија је око један степен)и релативна влажност ваздуха 90-100%. У таквим условима може да се чува око 100 дана.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us