Насловна ТЕМЕ ЛЕКОВИТО И ЗАЧИНСКО БИЉЕ Ne tako poznata ulja

Ne tako poznata ulja

344

Kokosovo

Višestruko je korisna namirnica i najbogatiji poznati izvor srednjeg lanca masnih kiselina. Pospešuje rad mozga, jača imunitet i omogućuje pravilan rad štitaste žlezde. S obzirom na to da ima visoku tačku dimljenja, vrlo je stabilno. Zahvaljujući tome, odlično je i za kuvanje i za konzumiranje u sirovom obliku. Brzo prodire u ćelije, ubrzava varenje i snažan je izvor energije. Preporučuje se svakodnevna konzumacija jedne kašike nerafinisanog ekstradevičanskog kokosovog ulja, jer njegov ključan sastojak – laurinska kiselina, ima snažno protivgljivično, protivvirusno i protivbakterijsko delovanje.

Avokadovo

Kod nas skoro nepoznato, ovo ulje sve više dobija na značaju kao snažno sredstvo u borbi protiv slobodnih radikala. Bogato je fitonutrijentima. Antioksidanti u ovom ulju poseduju sposobnost prodiranja u ćeliju i na taj način je štite od bolesti uzrokovanih oksidacijom. Brojno voće i povrće, koje je prirodno bogato antioksidantima, nema tu sposobnost, barem ne u istoj meri. Takođe, ovo ulje se pokazalo kao vrlo moćno oružje u borbi protiv bolesti srca i starenja.

Ulje makadamije

Sadrži izuzetno nizak udeo omega-6, a relativno visok omega-3 masnih kiselina, što ga čini jednim od najzdravijih orahovih ulja za konzumaciju. Bogato je oleinskom kiselinom, tj. omega-9 masnom kiselinom koja se pokazala izuzetno korisnom u borbi protiv raka i u zaštiti od srčanih oboljenja. Ulje australijskog oraha, zahvaljujući ukusnoj, bogatoj aromi, odlično je za salate. S obzirom na to da ima visoku tačku dimljenja, pogodno je za dinstanje i prženje hrane.

Susamovo

Veoma je popularno u azijskoj kuhinji. Ima određen ukus, zahvaljujući kojem je postalo jedan od omiljenih dodataka brojnim jelima. Izuzetno je zdravo, jer snižava krvni pritisak i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Bogato je vitaminom E, gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i polinezasićenim mastima koje pomažu pravilnu apsorpciju. Jača zube i kosti, koži daje zdrav izgled, pomaže u slučaju dijabetesa, sprečava upale desni i pojavu zubnih naslaga, štiti bubrege i odlično je sredstvo u borbi protiv depresije. Pogodno je za pripremu raznih jela, ali se zbog jakog ukusa najčešće meša sa suncokretovim. Sadrži visok udeo svih esencijalnih aminokiselina, naročito metionina. Metionin se ne sintetiše u organizmu, već se unosi ishranom.

Konopljino

Bogat je izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje čovekov organizam ne može da proizvede. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E. Od svih biljnih ulja, konopljino sadrži esencijalne masne kiseline omega-3 i 6 u najboljem odnosu (1:3). Omega-3 i 6 ulaze u sastav ćelija mnogih organa, a najviše mozga. One su potrebne su i za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji utiču na dobro raspoloženje. Mnoga istraživanja rađena sa bolestima i poremećajima vezanim za nervni sistem, kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alchajmerov sindrom i opsesivno-kompulzivni poremećaji ukazuju na nedostatak, pre svega, omega-3 masnih kiselina kod bolesnika.

Bademovo

Najbolja svojstva ovog ulja ispoljavaju se ako se koristi kao preliv za salate ili aroma za kolače. Obiluje biljnim belančevinama, vitaminima A, E, B1, B2 i B6, ali sadrži i nezasićene masne kiseline koje su neophodne u ishrani. Poboljšava varenje, otklanja nadutost stomaka, leči zapaljenje debelog creva, a koristi se i protiv zapaljenja i opekotina kože.

Ulje kikirikija

Upotrebljava se za prženje, pečenje, ali i za začinjavanje salata. Veoma je aromatično. Obiluje folnom kiselinom, koja omogućava bržu regeneraciju ćelija, ali i linolnom kiselinom, vitaminom E i kalijumom, koji smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. U originalnoj ambalaži čuva se do godinu dana, a kada se otvori, rok trajanja se skraćuje na šest meseci.

Ulje semenki grožđa

Ima veoma neutralan miris i koristi se za pripremu raznih jela i salata. Obiluje vitaminom E i omega-6 masnim kiselinama i blagotvorno deluje na celokupan organizam, a naročito na cerebrovaskularni sistem. Jača krvne sudove i smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka.

Laneno

Zbog veoma visokog udela esencijalnih masnih kiselina, koje na visokoj temperaturi postaju štetne, koristi se isključivo za pripremu salata. Sadrži 45 do 60 odsto omega-3 masnih kiselina, ali i materije koje se u organizmu metabolišu u jedinjenja koja sprečavaju nastanak raka. Sprečava i stvaranje krvnih ugrušaka, snižava nivo holesterola, a najnovija istraživanja potvrđuju da preventivno deluje u borbi protiv raka dojke.

Trebalo bi da ga izbegavaju svi koji imaju problema s prostatom, želucem i makularnom degeneracijom oka, jer dodatno nadražuje osetljivu sluzokožu. Ne preporučuje se ni osobama koje piju aspirin i ciklosporine, jer poništava dejstvo leka. Poželjno je da se kupuje u manjim bocama, jer užegne najkasnije za četiri meseca od datuma proizvodnje.

Kukuruzno

Upotrebljava se i za kuvanje i za pripremu salata. Sirovo ulje je tamnožute boje, neprijatnog mirisa i ukusa i lako se kvari, a rafinisanjem poprima svetložutu boju, prijatan miris i ukus. Bogato je vitaminom E i višestruko nezasićenim masnim kiselinama, koje čuvaju organizam od starenja. Zbog visokovrednih nutritivnih sastojaka, najviše se koristi u dijetalnoj ishrani. Rok trajanja je godinu dana.

Ulje uljane repice

Nema određen ukus, tako da nije pogodno za pripremanje salata i umaka, ali je zato izvrsno za kuvanje, pečenje i prženje. Zahvaljujući svojim osobinama, koristi se kao osnova za druge, specijalne vrste ulja. Snižava nivo masnoća u organizmu, jer ima deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina od maslinovog ulja. Ipak, sadrži i eručnu kiselinu, koja loše deluje na naš organizam. Prilikom kupovine bi trebalo obratiti pažnju na deklaraciju, da li je proizvođač izbacio ovu kiselinu ili ne.

Bundevino

Poželjno je da se postepeno uvodi u ishranu, jer ima veoma specifičan ukus. Idealno je kao preliv za salate, a može da se koristi i za prženje povrća. Bogato je vitaminima A, D i E. Jača imunitet, povećava kvalitet i količinu spermatozoida, ali i ublažava tegobe kod upale prostate.

Ulje od pšeničnih klica

Prema nekim istraživanjima, najbogatije je vitaminom E od svih ulja. Obiluje oktakosanolom, materijom za koju su naučnici uvereni da poboljšava izdržljivost i fizičku spremnost organizma, i zato se naročito preporučuje sportistima i ljudima koji obavljaju teške fizičke poslove. Nije poželjna upotreba za prženje, već za salate. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, najviše par meseci, jer vrlo lako užegne.

R.D.J.