Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Hilandarska priča vinarije dr Mitrovića

Hilandarska priča vinarije dr Mitrovića

2354

Na istočnoj strani brda Mala samarija, nalaze se ostaci nekada veličanstvenog pirga Hrusija, koji je imao jaku odbrambenu moć i sa koga je sa severne morske strane bilo vrlo lako čuvati prilaze Hilandaru na Svetoj Gori. Taj pirg, kula, bio je i pristanište Cara Dušana, a danas se po njemu zove jedna vinarija u Leskovcu, obnovljena posle stoletnih stradanja, koja čuva tradiciju i novim generacijama pokazuje duh starina. „Hrusija“ i njen vlasnik prof. dr Predrag Mitrović, član Razvojne akademije Srba, kroz najčistije kapljice, najlepšeg vina, pričaju priče stare vekovima.

Tekst i foto: Zorica Dragojević

– Godinama sam odlazio na Hilandar i tamo sam se upoznao s njihovim procesom proizvodnje vina – kaže profesor Mitrović. – Obilazio sam 5 do 10 manastira godišnje u hilandarskom kraju, imao sam i čast da tamo zasadim lozu. Vinarija je nazvana po Hrusiji, staroj kuli zvanoj Hrusijin pirg, koja je deo manastirskog kompleksa Hilandara.

„Hrusija“ je osnovana 2021. godine i ima svojih tri i po hektara vinograda. Iako je osnovana tek pre dve godine, ova vinarija ima dugu istoriju, staru skoro sto godina.

Obnovljena pradedovina

– Reč je o vinariji koja je obnovljena posle gotovo sto godina, jer je moj pradeda radio isto – objašnjava dr Predrag Mitrović. – Sticajem okolnosti ostali smo bez vinarije i vinograda tokom prevrata od 1948, 1949. i 1950. godine, ali nam je to vraćeno, pa sam ja, nakon završetka karijere u bankarskom svetu, odlučio da se posvetim onome što je porodična tradicija.

Kako i koliko se prof. dr Mitrović posvetio tome govori i činjenica da je u proizvodnji pakovanja korišćena tehnika u kojoj je rađeno Miroslavljevo jevanđelje. I, zaista, kada pogledate pakovanje, vratite se u srednji vek, vrate vas u slavno doba naše istorije, poželite da tako nešto odmah prisvojite, prigrlite, da se bar na trenutak osetite carski.

smart

– Imajući u vidu da i sam radim na projektu Miroslavljevog jevanđelja, logično je da se u tehnici u kojoj je rađeno Miroslavljevo jevanđelje, odnosno, postament i relikvije rađene u srednjem veku, napravi kovčeg vina cara Justinijana koji je nesvakidašnji korporativni poklon za ozbiljne prilike. Rađen je ručno od različitih vrsta silikatnog peska, u različitim granulacijama i nekoliko vrsta smola – i svaki je unikatan.

To je ono što je u ovom momentu privuklo pažnju velikog broja ljubitelja vina. I, nije samo to. Vino je odlično, pitko, a jako. Pravi trenutno tri etikete, ustvari, tri vrste vina i u pripremi su još tri.

– U mojim zasadima imam frankovku i crnu plovdinu – od toga je pravljena Teodora, onda imam kaberne sovinjon i sovinjon blan, kaberne i merlo, prokupac i muskat otonel. Od belih vina istaknuta je retka suva varijanta muskat otonela, gde je 90 posto muskat otonela i 10 posto sovinjon blana. Ono na šta smo posebno ponosni je kupaža prokupca, kabernea i merloa u odnosu 65-25-15 i imamo ga u varijanti manje barikiranog i jače barikiranog vina i sto posto kabernea – priča naš sagovornik.

Osvajanje Srbije i Balkana

Kako bi cela priča bila kompletna, i imena vina su stara.

– Imena vina od Monograma, Simfonije, Teodore i Justijana – navodi dr Mitrović – vezana su su za promociju Justijane Prime, caričinog grada nekadašnje prestonice Rimskog carstva i mesta rođenja velikog rimskog imperatora Justinijana koji je zaslužan za pravni kodeks, a između ostalog i podigao je Aja Sofiju u Konstatinopolju.

Za kvalitet vina u ovoj porodičnoj vinariji zadužen je mladi enolog Đorđe Janjić, kaže takođe prof. dr Predrag Mitrović i nastavlja:

– Proizvodnja nam je u podzemlju gde je niža temperatura, koja je dobra za održavanje vina. Burad za vino kupljena su u Francuskoj, a u najvećem rezervoaru belo vino se hladi na temperaturi od 12 do 20 stepeni Celzijusa. Na taj način, hlađenjem fermentizovanog belog vina, produžava se proces fermentacije i pojačava intenzitet voćnih ukusa.

I na kraju, odlična vina, odlično upakovana, distribuiraju se širom Srbije i Balkana:

– Prodajemo u vinariji, a krenula je distribucija i širom Srbije. Naša vina mogu se kupiti u fri šopu na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, zatim u Nišu, u Skoplju i u Ohridu – izjavio nam je profesor doktor Predrag Mitrović, ne zaboravivši da spomene da su pakovanja radili studenti Dramskog fakulteta, kojima je jako zahvalan što su njegove ideje uspeli da pretvore u delo.