Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Хиландарска прича винарије др Митровића

Хиландарска прича винарије др Митровића

1756

На источној страни брда Мала самарија, налазе се остаци некада величанственог пирга Хрусија, који је имао јаку одбрамбену моћ и са кога је са северне морске стране било врло лако чувати прилазе Хиландару на Светој Гори. Тај пирг, кула, био је и пристаниште Цара Душана, а данас се по њему зове једна винарија у Лесковцу, обновљена после столетних страдања, која чува традицију и новим генерацијама показује дух старина. „Хрусија“ и њен власник проф. др Предраг Митровић, члан Развојне академије Срба, кроз најчистије капљице, најлепшег вина, причају приче старе вековима.

Текст и фото: Зорица Драгојевић

– Годинама сам одлазио на Хиландар и тамо сам се упознао с њиховим процесом производње вина – каже професор Митровић. – Обилазио сам 5 до 10 манастира годишње у хиландарском крају, имао сам и част да тамо засадим лозу. Винарија је названа по Хрусији, старој кули званој Хрусијин пирг, која је део манастирског комплекса Хиландара.

„Хрусија“ је основана 2021. године и има својих три и по хектара винограда. Иако је основана тек пре две године, ова винарија има дугу историју, стару скоро сто година.

Обновљена прадедовина

– Реч је о винарији која је обновљена после готово сто година, јер је мој прадеда радио исто – објашњава др Предраг Митровић. – Стицајем околности остали смо без винарије и винограда током преврата од 1948, 1949. и 1950. године, али нам је то враћено, па сам ја, након завршетка каријере у банкарском свету, одлучио да се посветим ономе што је породична традиција.

Како и колико се проф. др Митровић посветио томе говори и чињеница да је у производњи паковања коришћена техника у којој је рађено Мирослављево јеванђеље. И, заиста, када погледате паковање, вратите се у средњи век, врате вас у славно доба наше историје, пожелите да тако нешто одмах присвојите, пригрлите, да се бар на тренутак осетите царски.

smart

– Имајући у виду да и сам радим на пројекту Мирослављевог јеванђеља, логично је да се у техници у којој је рађено Мирослављево јеванђеље, односно, постамент и реликвије рађене у средњем веку, направи ковчег вина цара Јустинијана који је несвакидашњи корпоративни поклон за озбиљне прилике. Рађен је ручно од различитих врста силикатног песка, у различитим гранулацијама и неколико врста смола – и сваки је уникатан.

То је оно што је у овом моменту привукло пажњу великог броја љубитеља вина. И, није само то. Вино је одлично, питко, а јако. Прави тренутно три етикете, уствари, три врсте вина и у припреми су још три.

– У мојим засадима имам франковку и црну пловдину – од тога је прављена Теодора, онда имам каберне совињон и совињон блан, каберне и мерло, прокупац и мускат отонел. Од белих вина истакнута је ретка сува варијанта мускат отонела, где је 90 посто мускат отонела и 10 посто совињон блана. Оно на шта смо посебно поносни је купажа прокупца, кабернеа и мерлоа у односу 65-25-15 и имамо га у варијанти мање барикираног и јаче барикираног вина и сто посто кабернеа – прича наш саговорник.

Освајање Србије и Балкана

Како би цела прича била комплетна, и имена вина су стара.

– Имена вина од Mонограма, Симфоније, Теодоре и Јустијана – наводи др Митровић – везана су су за промоцију Јустијане Приме, царичиног града некадашње престонице Римског царства и места рођења великог римског императора Јустинијана који је заслужан за правни кодекс, а између осталог и подигао је Аја Софију у Констатинопољу.

За квалитет вина у овој породичној винарији задужен је млади енолог Ђорђе Јањић, каже такође проф. др Предраг Митровић и наставља:

– Производња нам је у подземљу где је нижа температура, која је добра за одржавање вина. Бурад за вино купљена су у Француској, а у највећем резервоару бело вино се хлади на температури од 12 до 20 степени Целзијуса. На тај начин, хлађењем ферментизованог белог вина, продужава се процес ферментације и појачава интензитет воћних укуса.

И на крају, одлична вина, одлично упакована, дистрибуирају се широм Србије и Балкана:

– Продајемо у винарији, а кренула је дистрибуција и широм Србије. Наша вина могу се купити у фри шопу на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду, затим у Нишу, у Скопљу и у Охриду – изјавио нам је професор доктор Предраг Митровић, не заборавивши да спомене да су паковања радили студенти Драмског факултета, којима је јако захвалан што су његове идеје успели да претворе у дело.