Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Ничу лековите плантаже шипурка

Ничу лековите плантаже шипурка

94

Текст и фото: Жељко Дулановић

Од плодова шипурка кува се чај који помаже при лечењу многих болести, а одлични су и за мармеладу и џем. Уз остале шумске плодове неизоставaн је састојак водњике, лековитог напитка горштака, док су трновите гранчице на којима расте добре за ватру испод роштиља. Гурмани кажу да су ћевапи, вешалице и друго месо, пржено на њима, укуснији од меса спремљеног на ћумуру.

Шипурак (Rosa canina) или дивља ружа, вишеструко је корисна биљка, без обзира на то да ли расте слободно у дивљини или се гаји плантажно. Мештанима планинских села је и додатни извор прихода.

Чај за превентиву, лек и опоравак

Његов плод у откупу јесенас се плаћао 80 до 100 динара за килограм, па су многи, у паузи између свакодневних обавеза, одлазили у бербу. Код нас успева преко 20 сорти шипурка, због чега је у природи широко распрострањен. Расте на свим типовима земљишта и надморским висинама, најчешће на шумовитим планинским пропланцима, на закоровљеним пашњацима и ливадама, поред река и путева.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us