Насловна АРХИВА НИЈЕ СВАКА ЗЕМЉА ДОБРА ЗА ТРАВУ: Време је за заснивање травњака

НИЈЕ СВАКА ЗЕМЉА ДОБРА ЗА ТРАВУ: Време је за заснивање травњака

Трава тражи лака и растресита земљишта с носећим слојем, у којем се налази корен, од барем 20 центиметара. – Пре сетве се парцела мора прекопати, очистити од шута и бусена, пођубрити и уситнити

3326

Травњаци су основа сваког кутка у врту. Беспрекорно уређени и неговани сан су и жеља сваког власника врта. Треба напоменути да је веома важноза које се намене трава сеје и шта се од новоформираног травњака очекује – да буде украс у врту, за играње деце или дружење…

Неопходно је да се парцела у врту пре сетве прекопа, да се терен очисти од шута, камења, жила, бусена корова и претходног травњaка. Земљиште се затим „зачини“ NPK ђубривом „три петнаестице“, уситни се фрезом или грабљама и пажљиво испланира нагиб.

Глина лошија од песка

 Травњак захтева лака,растресита земљишта. Трави су потребне хранљиве материје и присуство ваздуха око корена, што повољно утиче на раст и развој зеленог покривача. Дебљина носећег слоја у којем се налази корен треба да буде бар 20 центиметара.

Један од узрока неуспешног заснивања травњака може бити лош квалитет земље.Компактна глина је неповољнија од песка. Наиме, травњак на глиновитом земљишту не може бити квалитетан, јер се корен биљака задржава на површини, због недостатка ваздуха у дубљим слојевима. Такав травњак неће издржати дуготрајне летње суше и јесење кише, када вода с површине споро продире удубље слојеве и гуши корен младих биљака. Због тога се оваквим земљиштима додаје песак да би се побољшао механички састав, а тиме и ваздушно-водни режим. Ни то није увек довољно, па је неопходно урадити дренажу.

Постоје разне врсте семена трава, а енглески љуљ је једна од главних компоненти. Познат је по томе што одлично подноси све услове, брзо клија и ниче. Међутим, отпорност према суши, слабо бокорење и раст у бусенима ограничавају већу употребу. Зато у специјализованим продавницама и маркетима треба да потражимо готове травне смеше намењене за одговарајуће травњаке – за гажење, украсне,за сунчане положаје, хладовну итд.

ПЛАНИРАЊЕ СТАЗА

Пажњу треба обратити и на правац и облик стаза, јер се оне савршено уклапају кад се пружају дуж ивица травњака. Ако стаза мора пресецати травњак, треба је ускладити с правцем који ће се најчешће користити.

Најважније је покривање семена

Најбоље време за сејање је почетком септембра, али се може сејати и до краја наредног месеца.Због различите крупноће семена, овај посао се обавља по тихом и мирном времену, најбоље на мањој површини, омашке у два смера да би се постигао равномернији распоред семена. За 100 квадратних метара потребно је приближно три килограма семена.

Најважније је покривање семена. То се чини обичним грабљицама утискујући га у површински слој. Затим се поваља лаким ваљком или сабија даскама прикаченим на ноге. Ако је сушно време, неопходно је наводњавање, не шмрком да се растера семе, већ цревом с распрскивачем за воду у виду кише.

Семе брзо клија и ниче.За седам до десет дана појавиће се младе биљчице.За месец дана израсту десетак центиметара и неопходно је прво кошење. Оно се обично обавља ручно на висину од око пет центиметара, мадаможе и косачицом, која мора бити добро подешена, а ножеви наоштрени да се не би ишчупали млади бусени.

У току ницања и раста траве, док су биљке младе и слабе, могу се појавити широколисни корови, који имају јачу енергију клијања. На њихово сузбијање у години сетве треба обратити посебну пажњу. Најлакше се сузбијају плевљењем, а касније селективним хербицидима.

Д. Радивојац

Добро јутро број 557 – Септембар 2018.