Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ НИКОЛА МАТИЋ ИЗ ПАРАЋИНА: Мед треба да буде храна, да не би...

НИКОЛА МАТИЋ ИЗ ПАРАЋИНА: Мед треба да буде храна, да не би био лек

172

Пише: Јелена Лукић

Данас људи користе мед као лек, а треба да га узимају као храну да га не би користили као лек, каже Никола Матић Мата (35) из Параћина. Један је од најмлађих пчелара у Поморавском округу који се професионално бави пчеларством и само од тога живи.

– Мед у Србији је изузетно квалитетан. Проблем је у томе што у хипермаркетима има веома мало правог меда и зато људи треба да га купују од пчелара које познају. Годишње Србија потроши 7,5 милиона килограма меда, што је килограм по човеку. То је јако мало. За цигаре дамо знатно више него за мед. Зато је битно подићи свест људи да користе мед као превентиву – истиче Матић.

Будућност је у здравој храни

Никола је друга генерација пчелара у породици Матић. Отац Слободан је почео да пчелари 1978. године с три кошнице. Учио је уз оца и 2012. године преузео је пчелињак са 60 кошница, да би сада имао 350 кошница.

– Ми смо се раније дуго година бавили, пре свега, производњом ројева и до сада смо продали преко 1.500 ројева. Наша примарна делатност је производња пчеларске опреме, али у доба короне препознали смо да је наша будућност у здравој храни и да ипак треба већи простор да дамо пчеларству. Људи данас живе брзо, немају времена да се хране здраво. Зато сам недавно отворио специјализовану радњу за продају меда и производа од меда, једину такву у Параћину – каже Никола.

Ово пчеларско газдинство добитник је неколико признања за квалитет на Новосадском сајму.

– Без квалитета не може да се опстане на тржишту. Мора да се ради исправно. Пчеларство је љубав, а не само посао, и то специфична врста посла. Ако те данас убоде десет пчела, а ти сутра опет одеш на пчелињак, у питању је љубав. Овај посао захтева доста труда, одрицања и улагања, али мислим да уз правилан рад од тога може да се направи и бизнис – истакао је Никола Матић.

Паша на чистим планинама Јухору и Ртњу

Пчелињаци газдинства Матић налазе се на планинама у близини Параћина, на Јухору и Ртњу. Ових дана, у априлу у пчелињаку се обавља пролећни преглед и спремање пчелињака за багремову пашу. Ради се и прихрана.

– Јухор и Ртањ су поприлично чисте планине и сачуване. Јухор је добар за багремов мед и развијање друштава, а Ртањ је за касније паше и ливадски мед. Тамо од биља има свега, од ртањског чаја, преко лаванде и смиља, до купина и жалфије. Кошнице се почетком јуна селе на Ртањ, када се заврши багремова паша. Производимо и медљику. То је мед који пчела скупља с листа биљке, углавном с храста, али и липе или врбе. Такође правимо прополис, млеч, полен, пчелињи восак – објашњава наш саговорник.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us