Насловна ПРЕПОРУЧЕНО НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ЗА НАПРЕДАК ГОВЕДАРСКИХ ФАРМИ: Боља храна за више млека

НОВЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ЗА НАПРЕДАК ГОВЕДАРСКИХ ФАРМИ: Боља храна за више млека

Компанија Сано примењује најновије светске стандарде у анализи исхране крава да би се добио идеалан оброк, што аутоматски значи бољу пробављивост и већу продуктивност млечних крава

646

Свима је јасно, ал није на одмет још једном истаћи – Крава која се исправно храни здравија је и даје више млека. И док је у ранијим генерацијама било тешко направити “идеалан оброк” на фарми или је за то било потребно тридесетак дугих и компликованих анализа, сада на рачунару одмах добијете одговоре и тачне инструкције шта је кравама најпотребније и како да се достигне највећа продуктивност млечних крава.

– Анализе оброка које спроводи компанија Сано у сопственој лабораторији у Поповачи, отвореној у новембру 2018. године, дају вредне информације о успеху мера узгоја хране и податке за састављање оброка – каже др Бранимир Кампл, директор компаније Сано за Југоисточну Европу. – За оптималан ниво продуктивности и здравља животиња фармер треба да зна које компоненте хране може да користи како би саставио најбољи оброк за своје животиње.

Увид у састав оброка подразумева детаљан преглед хранљивих материја и њихове пробављивости током одређеног временског раздобља, амино-и масних киселина, фракције влакана и скроба, каже наш саговорник и додаје да се од 60 до 70 посто потреба музних крава за аминокиселинама осигурава микроорганизмима бурага.

– Преостала потреба мора се задовољити уносом хране – истиче др Кампл. – Одређене масне киселине које чине масти такође имају велики утицај на синтезу млечне масти, производњу млека, здравље животиња и плодност. Апсолутни садржај масти и састав појединачних масних киселина разликују се у зависности о тога која се храна користи. То се нарочито може видети код травнатих силажа.

Поред апсолутног садржаја влакана и скроба у храни, од нарочите је важности питање колико добро и брзо животиња може да искористи ове влакнасте састојке, и колико се брзо скроз разграђује у бурагу.

Компанија Сано ради по најновијим стандардима, у сарадњи с водећом светском лабораторијом за испитивање компоненти у храни, CVAS – Cumberland Valley Analytical Services. Лабораторија користи CNCPS модел (Cornell University Net Carbohydrate and Protein System) приликом анализе хране и узима у обзир прецизније испитивање протеина, масти и угљених хидрата. Да би имао довољно показатеља за ефикасну функцију, CNCPS system узима у обзир и читав низ показатеља о производњи, кретању, разним физиолошким и здравственим детаљима.

– Ово није лабораторија која производи резултате и продаје анализе где се наручиоци сналазе и траже тумачења анализа на разним странама како знају и умеју. Напротив, резултате анализа одмах тумаче посебно едуковани стручњаци из компаније Сано – истиче њихов директор и каже да све функционише на бази моћног софтвера и уз помоћ детаљно разрађених алгоритама. – Поред основних параметара, анализа садржи све фракције протеина (9 врста) и велики број информација о влакнима, укључујући NDF и uNDF пробављивост у раздобљу од 30 до 240 сати, анализу угљених хидрата, где издвајамо шећер и његову пробављивост, анализу киселина у силажи, масних киселина, незасићених масних киселина, појединих минерала, као и прорачун разних показатеља енергије и индекса, DCAD и друго. Пробављивост се одређује у нативном узорку. Овај систем прорачуна и израде оброка је у највећем делу Европе нова метода, док у земљама с најнапреднијим говедарством, пре свега у САД, овај систем представља стандард рада.

Добро јутро број 575 – Март 2020.