Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД НОВЕМБАР – МЕСЕЦ МЛАДОГ ВИНА: Од Божолеа до Срема

НОВЕМБАР – МЕСЕЦ МЛАДОГ ВИНА: Од Божолеа до Срема

33

Пише: Андријана Глишић

Трећи четвртак у новембру резервисан је у свету за обележавање Дана младог вина и дегустацију пића које настаје од црног грожђа убраног у тој години, а традиција испијања потиче из француских регија Божоле и Лион. У Србији традицију одржава власник винарије “Мачков подрум” у Иригу Сава Јојић који винаре, сомелијере и уживаоце овог пића, окупља на “Данима младог португизера”. Манифестација је, напомиње, врло значајна, јер су то прва сусретања и окупљања виноградара и винара после бербе.

– Португизер је захвалан за млада вина. То је сорта на граници јестивог и винског грожђа. У последње време више се користи за производњу, а карактеристичан је по врло лаганом мирису, налик малини. Рано дозрева, прво доспева на нашем подручју и има и више времена да сазри до новембра – објашањава Јојић.

На основу младог вина, каже, винари могу да процене каква ће година бити за остала која се праве од сорти предвиђених за дугорочно одлежавање, а треба га пити уз пилетину, рибу. Тежина овог пића и хране мора бити избалансирана, указује наш саговорник.

А може се конзумирати, углавном, до краја марта идуће године. Зависи у ком крају Европе, али у алпским земљама је до последњих снегова, код нас јужније отприлике до Ускрса.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us