Насловна ВЕСТИ Нови прописи о квалитету кафе

Нови прописи о квалитету кафе

319

Потрошачи би у наредном периоду могли да очекују бољи квалитет кафе, али и више корисних информација на амбалажи овог производа.

У првим данима јануара Министарство пољопривреде усвојило је правилник који боље регулише ову област, а тиче се квалитета сирове кафе као и замена за кафу.

Према информацијама из тог министарства, овим правилником настављено је даље усклађивање са европским прописима о екстрактима кафе и цикорије, а одређене одредбе усвојене су у намери да се заштите потрошачи и спречи непоштена пословна пракса која би их довела у заблуду.

Правилником су такође дефинисани састојци које се могу додавати током производње производа од кафе, утврђена су додатна заједничка правила о паковању и декларисању, као и називи који се могу користити за неке од ових производа. Ти прописи односе се не само на произвођаче на домаћем тржишту већ и на увознике. Међу најважнијим новинама, наводе у министарству, јесу оне које дефинишу ботаничке врсте које се могу стављати у промет. Такође, поред постојећих параметара квалитета које сирова кафа мора да испуњава, дефинисан је и максимални удео лома која сирова кафа, као и она без кофеина може да садржи. Према новим прписима, пржена кафа не сме да саџи скроб, а дефинисана је нова категорија производа ‒ напитак од хладно екстраховане кафе.

У делу замена за кафу утврђена су додатна правила о паковању и декларисању. Убудуће ови производи неће моћи да буду декларисани и продавани под називом сурогати кафе или замене за кафу већ ће се користи само назив сировине које се користе за производњу замене, као и податак о поступку прераде. Правилником је такође уређено да ови подаци морају да буду истакнути на главном видном пољу производа. Дефинисани су сировине за производњу замене за кафу, а то су житарице, проклијале житарице, цикорија, сланутак (наут) или грашак, жир и соја.

Извор: Политика