У горњомилановачком крају воће се узгаја на скоро 2.800 хектара, највише шљиве, потом јабуке, крушке, вишње. Воћари су наставили са зимским радовима, пре свега резидбом, од које кажу доста зависе род и квалитет воћа.
Жиловићи се воћарством интензивно баве последњих година. Гаје шљиве, дуње, вишње и купине. Посла сада имају доста јер је, после ђубрења и заштите, један од важних корака резидба.
„Да се биљка оформи за род и то да не буде претерано ни грана сувише родних. Остане ситна. Овако углавном буду квалитетнији плодови“, каже Мирослав Жиловић, воћар из Липовца.
У једном дану планирају да орежу 750 стабала у засаду вишње на 90 ари. Мајстори кажу да је, поред искуства, потребно знање у том послу.
„Треба знати сваку сорту и јабуке и крушке и вишње. Треба познавати добро да би могао да одрадиш резидбу правилно. Ако се не одради правилно, много се оштети воћка и много болује после, а док се то регенерише треба времена“, објашњава Перо Стеванетић, резач воћа.
Следи пролећна заштита, прихрана и обрада земљишта. Иако је лепо време, стручњаци Института за воћарство Чачак кажу да са радовима у засадима јагодастог воћа не треба журити.
Воћари користе сваки дан за радове који су сада предвиђени по календару. Уз савете струке, за добар род, кажу, важно је ангажовати и стручну радну снагу.
Извор: РТС
Фото: Pixabay