Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД Osnovni alat za rad u bašti ili okućnici

Osnovni alat za rad u bašti ili okućnici

596

Lopata: Lopata je neophodan alat za pripremu zemlje pre sadnje. Koristite je za kopanje i okopavanje, uklanjanje korova i razbijanje zemlje.

Grablje: Grablje su korisne za ravnanje zemlje, uklanjanje kamenja i ostataka biljaka, kao i za pripremu gredica ili leja. U jesen, korisne su za skupljanje lišća i biljnih ostataka, od kojih možete napraviti kompost.

Motika: Motika je korisna za okopavanje i razbijanje zemlje, kao i za uklanjanje korova. Može se koristiti i za pripremu gredica.

Baštenske makaze: korisne su za rezanje i oblikovanje biljaka. Koristite ih za uklanjanje suvišnih delova biljaka ili za berbu plodova. Birajte makaze u odnosu na to za šta su vam potrebne. Za orezivanje voćki, trebaju vam makaze sa dugačkom drškom, ako vam treba za branje grožđa, kupite one s kratkom drškom.

Raspršivač ili crevo za zalivanje: U zavisnosti od toga koliko je velika bašta, možda će vam biti potreban raspršivač za zalivanje biljaka ili crevo za zalivanje. Oba alata će vam pomoći u održavanju optimalne vlažnosti tla. Naravno da je sistem kap-po kap najbolji, ali ako vam je bašta mala, ne isplati se toliko ulaganje. Umesto toga, možete koristiti kanistere koje ćete napuniti vodom, probušiti poklopac i zabosti naopako u zemlji tako da voda polako kaplje. Po potrebi, možete dodati i đubrivo.

Set ručnih alata: Set ručnih alata obično uključuje manje alate poput malih lopatica, viljuški za razbijanje i mrvljenje zemlje, prskalice za seme i ostale sitnije alate koji su korisni pri presađivanju i brizi o mladim biljkama.

Mreže i pritke za podršku: Ako uzgajate povrće koje se penje, kao što je krastavac ili paradajz, korisno je imati mreže i pritke za podršku. Oni će pomoći biljkama da rastu vertikalno i sprečiti njihovo puzanje po zemlji.

Kolica ili kante: Kolica ili kante su korisni za transport zemlje, đubriva, biljaka ili berbe. Osiguravaju lakši prevoz materijala i smanjuju povrede leđa, pošto nećete nositi teret.

Kvalitetne baštenske rukavice: Baštenske rukavice štite ruke od prljanja, ogrebotina ili uboda insekata. Odaberite rukavice koje su udobne i otporne na vodu.

Folija: Za dobru zaštitu biljaka i stvaranje toplih leja, koristite foliju. Ona može biti razgradiva, tako da ne morate posle berbe da je uklanjate.

Oprema za zaštitu: Ako hoćete da izbegnete da vam biljke propadnu od ožegotina ili grada, investirajte u mreže za zaštitu. Za zaštitu od prouzrokovača bolesti trebaće vam rasprskivač, osim ako ne želite da štetočine uklanjate ručno. U tom slučaju nabavite i klopke. To mogu da budu i kanisteri s vodom i sredstvim koje privlače štetočine.

I. Š.