Насловна ТЕМЕ ВОЋЕ Otkupljivači bi robu za „džabe“, proizvođači izašli na pijace

Otkupljivači bi robu za „džabe“, proizvođači izašli na pijace

1262

Otkupljivači bi na jugu, bukvalno za džabe, da dobiju robu od proizvođača. Dva dinara za vezu rotkvica, koliko nude direktno na njivi, ne da se ne isplati, nego je proizvođače izvela na pijace, da po nešto višim cenama prodaju svoje povrće. Zbog toga je pijaca u Vranju puna subotom, jer ko ne bi kupio vezu za 20 dinara.

Otkako su za prodaju stigli spanać, zelena salata, mladi luk i rotkvice, na vranjskim pijacama je sve više i prodavaca, i kupaca. Subotom, kada je glavni pijačni dan, već se u ranim jutarnjim satima stvori takva gužva u pijačnom prostoru da se kupci jedva mimoilaze. I to, međutim, ima svoju draž, jer tu priliku mnogi iskoriste da se pozdrave sa starim prijateljima, rođacima i komšijama, koje inače retko sreću u naseljima u kojima žive.

Po preporuci mnogo kupaca dođe da pazari sočne rotkvice od Bratislava Kocića iz sela Donje Brnjane, kod Leskovca. Videći ih onako sveže i uredno naslagane u kartonskim kutijama mnogi se vrate kućama sa više od jedne vezice, za koju su izdvojili samo 20 dinara.

Izlazak na pijac mu se mnogo više isplati, s obzirom da mu je na njivi za ovaj proizvod otkupljivač ponudio samo dva dinara po vezici. 

– Slično je i sa otkupom zelene salate gde nam za jednu glavicu nude od 8 do 9 dinara. To su cene kojima ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje – kaže Bratislav.

Uprkos problemima koji su se na početku prodajne sezone isprečili pred njim, ovaj uzorni leskovački povrtar je ,međutim, izuzetno zadovoljan kvalitetom rotkvica koje je proizveo na 8 ari. Kaže da je i ove godine zasejao seme rotkvice sa kojim ostvaruje željene prinose.

– Posejao sam seme u novembru mesecu. Pre toga sam mehanizacijom dobro obradio zemlju u plastenicima gde inače godinama proizvodim rotkvice. Nisam ih tretirao ni jednim zaštitnim sredstvom jer za to nije bilo potrebe – naglašava Bratislav, ističući da nije bacio ni veštačko đubrivo jer je na tom mestu pre ove kulture proizvodio kasni paradajz.

Tekst i foto: Gordana Nastić

Spanać je trenutno najtraženiji i Vranjanci mogu da ga pazare po ceni od 100 do 150 dinara za kilogram. Za blitvu izdvajaju upola manje novca, a za tri glavice zelene salate 100 dinara, koliko izdvajaju i za tri vezice luka. Kilogram cvekle i šargarepe košta 80 dinara, pasulj 500, kukuruzno brašno 200. Onima kojima je ponestala zimnica obavezno se na pijaci snabdeju i sirupom od paradajza i ukiseljenim feferonima upakovanim u flaše od dva litra, a koji koštaju od 300 do 350 dinara. Mleko iste zapremine staje 250 dinara, surutka 100, sok od maline i višnje u pakovanju od litar je 400 dinara, dok kilogram kravljeg sira iznosi 700 dinara.