Насловна ТЕМЕ ЖИВОТ ПЧЕЛАРКА ТАТЈАНА МРДАК ИЗ СИВЦА: Уз праву подршку, може све!

ПЧЕЛАРКА ТАТЈАНА МРДАК ИЗ СИВЦА: Уз праву подршку, може све!

759

Пише: Леа Радловачки

Жена у пчеларству нема довољно и ми смо хтели да вам представимо једну успешну пчеларку која је своје занимање нашла баш у њиховом друштву. Причамо са Татјаном Мрдак из Сивца која ће на лето ове године обележити 20 година откако се бави овом пољопривредном граном.

У свет пчеларства закорачила је сасвим случајно, када се једног дана појавио велики рој пчела у башти, али уз подршку свекра Милуна који јој је поставио судбоносно питање: „Хоћеш ли ти тај рој или нећеш?“

Приставши на нешто о чему ништа није знала, несвесно се определила за потпуни преокрет у свом животу, о коме сада одушевљено прича, трудећи се да буде пример свима, нарочито женама, који желе да се посвете пчеларском позиву.

– То су заиста били минути који су ми променили живот из корена – прича своју причу Татјана Мрдак поносна на све што је постигла и што свим снагама и вољом и даље постиже. – Иако сам рекла да желим тај рој, нисам знала шта ћу с њим… Свекар је потом позајмио кошницу од комшинице која ми ју је на крају поклонила. И тако креће моја борба за опстанак и подизање тог пчелињака…

Иако испрва ништа није знала, успех је уследио само захваљујући Татјаниној упорности и стрпљивости пчела. Истражујући у свету без компјутера и Интернета, упознавала је особе које су јој умногоме помогле да научи све што је потребно како би се опстало у пчеларењу.

Менторство правих људи

– Тада сам се упознала с Мирославом Делићем који ми је постао фантастичан ментор, откривајући ми многе пчеларске тајне. Много времена сам проводила с њим у његовом и у свом пчелињаку. Он је од пчеларства ишколовао петоро деце и врхунски је познавалац пчела. Потом сам упознала и Станка Голубовића који ми преноси своја сазнања, те поред њих двојице улазим у Пчеларско друштво Сивац, чија сам данас председница, и ту креће озбиљан развој мог пчелињака – присећа се Сивчанка.

You need to login to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us