Насловна ТЕМЕ ПЧЕЛАРСТВО Perga i medovača za zdravlje i uživanje

Perga i medovača za zdravlje i uživanje

356

Daniel Janković iz Jagodine počeo je da pčelari pre 13 godina, a njegovih oko 70 košnica nalazi se u netaknutoj prirodi u podnožju Crnog vrha. Planinsko selo Kalenovac, 13 km od Jagodine, leži na 444 metara nadmorske visine i ima četiri izvora vode. Tokom cele godine u njemu živi desetak ljudi, uglavnom starijih, dok ih leti ima malo više, dvadesetak. Nema zagađenja od automobila, niko se ozbiljnije ne bavi poljoprivredom pa nema ni prskanja, tako da je priroda zdrava i čista, što naročito pogoduje pčelama.

Tokom zime prodavao je med i lekovite proizvode od meda, a sada u martu već počinje prve radove u pčelinjaku.

Stari recepti i nova znanja

– Kada dren procveta kreće rad u pčelinjaku, jer prvi polen pčele uzimaju sa drena i leske. Sada radimo prve preglede, čistimo podnjače i dajemo sirup društvima kako bi krenula sa razvojem – započinje pčelar sa planine svoju mednu priču.

Daniel i njegova supruga Dragana najpre su proizvodili samo med i to uglavnom bagremov, a poslednjih nekoliko godina prave razne medne mešavine sa lekovitim biljem, koje pomažu kod mnogih zdravstvenih tegoba. Imaju više od 30 proizvoda na bazi meda. Recepte pronalaze u starim knjigama i od starijih i iskusnijih pčelara, a svojim stručnim savetima mnogo pomaže i ćerka Tijana. Spojila je znanje stečeno na fakultetu, iskustvo iz pčelinjaka i napravila nekoliko preparata od meda. U tom radu pomaže joj i brat Marko.

Među mnoštvom lekovitih proizvoda od meda, Daniel Janković na prvo mesto stavlja pergu:

– Perga je izuzetan proizvod. To je fermentisani polen. Bez perge nema života u košnici, ne treba je mnogo uzimati, već ostaviti pčelama. Njeno vađenje je mukotrpno, pa je zato skupa. Dobra je za imunitet i popravljanje krvne slike. Može da se koristi i kao prevencija, i kada dođe do bolesti. Za prevenciju se uzima blaža doza, a za bolest se doza pojačava. U našoj mešavini nalazi se med, perga i živi propolis. Obično se jedna kašičica smese otopi u mlakom čaju ili vodi i popije kao napitak.

Liker za imunitet i protiv virusa

Porodica Janković je izuzetno ponosna na još jedan svoj proizvod, medovaču. To je rakija iz kategorije likera, a posle njene upotrebe, kako kaže pčelar, nema glavobolje, slabosti i mučnine. Osim meda i propolisa sadrži i neke biljke, te otuda i njena lekovitost.

– Medovača je dobra za cirkulaciju, naravno u malim dozama. Ne pije se na eks, nego u malim gutljajima. Najbolje je uzimati po jednu čašicu pre doručka i ručka. Ako se popije više, dobra je i za raspoloženje – u šali kaže naš sagovornik.

Daniel napominje da mu je trebalo devet godina da pronađe pravi odnos svih sastojaka i da dobije ukus kakav ima danas.

– Medovača je prirodni tradicionalni napitak i po staroslovenskom, pored meda, u medovaču se dodaje propolis koji je svojevrsni prirodni antibiotik, antivirotik i antimikotik. Kada se pije kao aperitiv pospešuje apetit, jača imunitet, štiti od infekcija i popravlja krvnu sliku. Medovača se pije rashlađena, to je piće kraljeva i bogova. Svaka flaša ima i pečat našeg pčelinjaka u vosku – naglašava Daniel.

Pošto u Kalenovcu nema livadskog cveća, Daniel desetak košnica seli, kako bi imao i livadski med koji koristi za pojedine preparate. Med porodice Janković je pravi nefiltrirani, na stari način se pravi i to u kući njegovog tasta, koja je stara oko 100 godina.

Jankovići prave i sirup od borovih iglica koji je dobar za bronhije.

– Kada krene bor da cveta, skupljamo iglice na Crnom vrhu i oko Grze kod Paraćina. Iglice se osuše, skuvaju sa šećerom i kada to odstoji, doda se med – kaže Daniel Janković.

I za upotrebu propolisa, koji je posle meda prva asocijacija na pčele, ima savet. Propolis je pravi dar prirode. Međutim, mnogi ne znaju kako se koristi. Obično ga uzimaju tako što nakapaju na kockicu ili kašičicu šećera, a trebalo bi da se stavi na koricu hleba. Prvo deset kapi, a na nedelju dana se povećava doza za pet kapi dok se ne dođe do 30. To se stavi ispod jezika i polako se otapa. Na taj način propolis duže stoji u ustima, deluje na sluzokožu i tako kraćim putem ulazi u krvotok. Ako se odmah proguta sa šećerom, ide u želudac i nema odgovarajuće dejstvo.

Piše: Jelena Lukić