Насловна ТЕМЕ ЗЕЛЕНИЛО Petunija – lepotica sunca

Petunija – lepotica sunca

1083

Petunija koja pripada porodici pomoćnica stigla je iz Južne Amerike i već se odavno odomaćila kod nas. Retki su oni koji neće zastati pred ovom puzavicom i sa divljenjem je pogledati. Možda samo neki od nas kojima ona baš nikako neće da opstane, pa smo pomalo kivni na nju.

Ima ih u skoro svim bojama, i prugastih i šarenih, mogu da se sade u bašte, žardinjere i saksije. Jedne su od omiljenih balkonskih biljaka, najviše zato što im  je period cvetanja dug. Ukoliko ih dobro održavate mogu cvetati od proleća do kasnog leta i jeseni. A da bi i vaše petunije konstatno cvetale i širile svoj prijatan i specifičan miris potrebno je obezbediti im određene uslove koje traže.

Najvažnije je da za početak nabavite mlade i zdrave biljke od proverenih rasadničara. Birajte kompaktne i ako može one koje još ne cvetaju – brže će se prilagoditi. Nemojte zaboriviti da petunije vole svetlo, idealna im je istočna pozicija, one su biljke sunca i bez njega vam neće cvetati. Kada donesete kući svoju petuniju, najbolje je da je presadite, vodite računa da saksija, žardinjera ili posuda u koju je presađujete, obavezno ima drenažni sloj ili drenažnu plastiku u saksiji. U zemlju dodajte po malo komposta. Ukoliko ih sadite u bašti, morate biti sigurni da su mrazevi prošli i posadite ih na razmaku od 30 – 40 cm.

Presudno je da ih redovno zalivate. Najbolje je da ih zalivate dva puta dnevno, ujutru i uveče. Nemojte je zalivati dok je sunce, jer joj je tada i zemljište oko nje zagrejano, čak vruće, i to joj neće prijati. Otprilike jedna razvijena biljka u jednom obroku popije oko 3 dcl vode. Kako su nas savetovali u rasadniku „Loc“ iz Budisave, vodu ne treba prosuti odjednom, onda se desi da višak iscuri u tanjir, i biljka ga ne usvoji. Potrebno je vodu sipati lagano da ostane pri korenu i da je petunija iskoristi. Petunije đubrite jednom nedeljno prilikom zalivanja. U ovom rasadniku se može nabaviti i prilagođeno đubrivo za petunije. Znači, raspitajte se kod prodavca sa čime i kako da đubrite vaše petunije.

Kod petunija nema puno štetočina, najčešće su to lisne vaši i puževi. Nemojte vlažiti i prskati lišće i cveće kako ne bi stvarali potrebnu podlogu za razvoj bolsti.

Do sredine leta većina petunija dobije vrlo duge stabljike, često bez listova. Da bi petunije lepo cvetale, izdanke treba orezati na otprilike polovinu od njihove dužine. Na taj način ćete je podstaći da više cveta.

Važno je da redovno uklanjate požutele listiće i cvetove. Vodite računa da ne izvučete samo suvi cvet, kako to uglavnom svi uradimo, već i celu čašicu iz koje se cvet otvorio. Na taj način će petunija više cvetati, a čašica sa precvetalim cvetom neće vući energiju iz cele biljke.

R.D.J.