Насловна ТЕМЕ ЗДРАВА ХРАНА ПИХТИЈЕ НЕКАД И САД: Од сиротињске хране до деликатеса за гурмане

ПИХТИЈЕ НЕКАД И САД: Од сиротињске хране до деликатеса за гурмане

241

Пихтије су традиционално јело које се или воли, или не воли! Спадају у групу јела која су у прошлости проглашавана храном за сиромашне, а у овом веку добила епитет и улогу – деликатеса.

Пише: Биљана Ненковић

Најчешће се праве од најјефтинијих делова свињског меса, који се на други начин скоро не могу ни употребити. У лонац за пихтије се стављају глава, уши, ногице, папци, тетиве или коленица. Праве се и јунеће, или од пилећих ногица.

Природни колаген за здраве зглобове

Пихтије се на сто износе за празнике, славе, Нову годину и неизоставно су предјело за свако, најчешће, зимско окупљање породице. Служе се и уз аперитив, с киселим купусом и врућом ракијом. У различитим крајевима Србије ово јело има и различите називе. На југу и у централној Србији га обично називају пихтијама, на северу аспиком, хладетином, понегде и смрзнутом супом.

Противницима масне хране пихтије нису омиљено јело, а нутриционисти их опрезно препоручују у исхрани. Наиме, пихтије су пуне желатина, односно, природног колагена који је одличан за здравље зглобова и хрскавица, косе, ноктију и коже. Чују се препоруке да масноћу с површине стегнутих пихтија треба уклонити, али гурмани ретко то чине.

Дуго кување на умереној ватри

У припреми пихтија најважније је да се дуго кувају на умереној температури, како би се из костију извукао желатин. Време потребно за спремање је између 4 и 6 сати.

Постоји основни рецепт за пихтије од свињског или јунећег меса, али и бројни варијетети, те се на свечаним ручковима служе и посне од рибе или од махунарки. У појединим крајевима додају им суво месо или неки од зачина. Неко воли да додаје першун, пашканат, ловоров лист, бибер, шаргарепу, црни и бели лук.

Кажу да изворне пихтије представљају сецкано месо у желеу од саламуре.

Пихтије по старом рецепту

Начин припреме: Свињске и јунеће ноге се прво добро оперу, а затим кувају у 4 до 5 литара воде у дубокој посуди уз тиху ватру. На површини ће се током кувања стварати пена коју треба вадити. Када пена престане да се појављује, додаје се бибер у зрну и со. Кување траје до тренутка када месо почне да се одваја од костију, а вода уври до пола и постане лепљива међу прстима. Лонац се склони са шпорета и покупи масноћа, ако је има превише. Течност треба процедити, месо одвојити од костију и исецкати га. Излити пихтије у тањире или друге плиће посуде, преко њих додати сецкан бели лук или першун, по жељи посути бибером и алевом паприком и оставити на хладно место да се стегну.

You need to be logged in to view the rest of the content. Please . Not a Member? Join Us