Насловна ВЕСТИ ПИС: Неопходна превентивна заштита воћки и винове лозе

ПИС: Неопходна превентивна заштита воћки и винове лозе

273
Фото: naturegarden

Према прогнози метеоролога следеће недеље очекује нас нестабилно време са честим падавинама и високим температурама ваздуха. Такви услови погодују развоју инфекција биљног ткива неким од најзначајнијих патогене у пољопривредној производњи. Због тога стручњаци Прогнозно-извештајне службе препоручују спровођење превентивних мера заштите у засадима и усевима. 

ЈАБУКА

Са најављеним падавинама за следећу недељу прогнозира се најинтензивније ослобађање аскоспора проузроковача чађаве пегавости листа и краставости плодова јабуке – Venturia inaequalis до сада. Дозрелости псеудотеција су до 90 одсто, а испражњености свега до 25 одсто. Стручњаци заштите биља препоручују спровођење мера заштите у засадима јабука како би се обезбедила заштита током вишедневног кишног периода и то:

-Delan 700-WG, Fiesta, Galileo (ditianon) 700г/ха + Chorus 50-WG, Ciprodex (ciprodinil) 0,05%.

ВИШЊА, ТРЕШЊА И ДРУГО КОШТИЧАВО ВОЋЕ

У апотецијама проузроковача пегавости листа вишње и трешње – Blumeriella jappii регистровано је присуство зрелих аскоспора па се са првим падавинама може очекивати њихово ослобађање у природним условима и остварење инфекције. Сем тога, у засадима коштичавог воћа, са падавинама се повећава ризик од инфекције биљног ткива и то проузроковачем шупљикавости листа коштичавог воћа – Stigmina carpophila.

Да би се лисна маса заштитила пред падавине, препоручује се примена препарата Agrodin 65 WP (dodin) у концентрацији 0,1% или неког другог регистрованог фунгицида.

ВИНОВА ЛОЗА

Прогнозирано нестабилно време са падавинама мође изазвати проблеме и у виноградима стварањем повољних услова за инфекцију ткива винове лозе проузроковачем црне пегавости – Phomopsis viticola. Заштитари биља препоручују спровођење хемијских мера заштите фунгицидима и то пре најављених падавина:

-Mankogal 80, Dithane M 45 (mankozeb) 0,2-0,25%   или

-Folpan 50-WP (folpet) 0,2%.

Ј. Бајшански