Voće i prerađevine od voća se nalaze na prvom mestu u spoljnotrgovinskoj razmeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Srbije sa svetom. Među 10 vodećih izvoznih poljoprivredno prehrambenih proizvoda su smrznute maline, sveže jabuke i smrznute višnje, prošle godine i zamrznute kupine. Ovo je istakao prof. dr Zoran Keserović u prvom plenarnom izlaganju na 16. kongresu voćara i vinogradara Srbije, koji je danas počeo u Hotelu „Fruške terme“ u Vrdniku.
Proizvodnja voća čini oko 11% vrednosti ukupne poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, iako nam je pod voćnjacima tek oko 5,3 odsto obradivih površina. Prošle godine smo 188.872 hektara, ubrali 1.436.121 tonu plodova voća, a novi zasadi niču na prosečno 1.317,5 hektara godišnje. Naši voćari beleže najbrži napredak i u uvođenju savremenih tehnologija, kao i u udruživanju u zadruge što ih po produktivnosti i po kvalitretu svrstava u svetsku voćarsku elitu, konstatovao je prof. Keserović. Ipak, potencijali Srbije u ovoj proizvodnji nisu dovoljno iskorišćeni i u narednom periodu treba ih podstaći merama agrarne politike. Država treba da još više stimuliše voćarstvo, jer se ova proizvodnja pokzala kao dobar model rešavanja ekonomskih, socijalnih i demografskih problema.

Profesor Keserović upozorio je voćare da su niske temperature tokom i posle mirovanja u našim uslovima ključni faktor smanjenja voćarske proizvodnje. Najsigurnija mera za sprečavanje nastanka šteta od mraza je preventivna. To znači da izbor voćne vrste i sorte mora biti u skladu sa datim agroekološkim uslovima, te da osetljive voćne vrste ne treba gajiti u regionima sa učestalom pojavom niskih zimskih temperature i prolećnih mrazeva.

Kongres je nastavljen plenarnim izlaganjem prof. dr Dragoslava Ivaniševića o stanju i perspektivama prozvodnje grožđa i vina, pa stručnim i naučnim saopštenjima naših i inostranih učesnika na teme genetika i oplemenjivanje voćaka i vinove loze, fiziologija i ekologija, berba, čuvanje i tehnologije prerade voća i grožđa. Kongresna sala velelepnog vrdničkog hotela otvorena je za voćare i vinogradare Srbije i sutra, radovima iz oblasti agrotehnike, tehnologije proizvodnje sadnog materijala, kao i zaštite voća i grožđa. Za četvrtak, završni dan Kongresa planirana je stručna ekskurzija.
Zainteresovani voćari i vinogradari dodatne informacije mogu da potraže na kongresvv2020@polj.edu.rs i na telefon + 381( 21) 485 3373.