После скидања ратарских усева, жетвене остатке треба заоравати, никако не палити што је и Законом забрањено указују агрономи додајући да се том агротехничком операцијом чува плодност и продуктивност земљишта и на тај начин обезбеђују услови за добијање високих и стабилних приноса пољопривредних култура.
Пољопривредници све више заоравају жетвене остатке на њивама, свесни тога, да се уношењем биљних остатака, побољшавају физичко-хемијске особине земљишта, његова структура, водно ваздушни режим као и плодност, а боље је и кружење органске материје у земљишном профилу.
– Од 80-ти и неке године смо прво тарупирали када комбајни нису имали сечку , па је то било доста захтевно посебно када покисне онда то таруп не може да подигне па контра ножеви, данас је то другачије ,наштелујете ситнилицу биљних остатака на комбајну да ради добро и то је у једном проходу све одрађено – рекао је Миомир Црвени из Турије.
Агроном у Пољопривредној стручној служби у Врбасу, Владимир Ранков појашњава због чега је важно да се жетвени остаци заоравају .
– Паљење жетвених остатака никако није дозвољено и ратари то добро знају, а могу да кажем и да пољопривредници који имају више посејаних стрних усева као и остале биљне врсте ти остаци се усинте и заоравају се – нагласио је Ранков.
Никола Бањанин ратар из Бачког Соколца каже да заорава жетвене остатке, водећи рачуна о плодности земљишта, а како су скупа минерална ђубрива уноси и стајњак у земљиште по стручним упутствима.
За остваривање високих и стабилних приноса пољопривредних култура, важна је примена пуне агротехнике која подразумева и меру заоравања биљних остатака.
Извор: РТВ
Фото: Pixabay