Насловна ВЕСТИ Пољопривредници све више заоравају жетвене остатке на њивама

Пољопривредници све више заоравају жетвене остатке на њивама

418

После скидања ратарских усева, жетвене остатке треба заоравати, никако не палити што је и Законом забрањено указују агрономи додајући да се том агротехничком операцијом чува плодност и продуктивност земљишта и на тај начин обезбеђују услови за добијање високих и стабилних приноса пољопривредних култура.

Пољопривредници све више заоравају жетвене остатке на њивама, свесни тога, да се уношењем биљних остатака, побољшавају физичко-хемијске особине земљишта, његова структура, водно ваздушни режим као и плодност, а боље је и кружење органске материје у земљишном профилу.

– Од 80-ти и неке године смо прво тарупирали када комбајни нису имали сечку , па је то било доста захтевно посебно када покисне онда то таруп не може да подигне па контра ножеви, данас је то другачије ,наштелујете ситнилицу биљних остатака на комбајну да ради добро и то је у једном проходу све одрађено – рекао је Миомир Црвени из Турије.

Агроном у Пољопривредној стручној служби у Врбасу, Владимир Ранков појашњава због чега је важно да се жетвени остаци заоравају .

– Паљење жетвених остатака никако није дозвољено и ратари то добро знају, а могу да кажем и да пољопривредници који имају више посејаних стрних усева као и остале биљне врсте ти остаци се усинте и заоравају се – нагласио је Ранков.

Никола Бањанин ратар из Бачког Соколца каже да заорава жетвене остатке, водећи рачуна о плодности земљишта, а како су скупа минерална ђубрива уноси и стајњак у земљиште по стручним упутствима.

За остваривање високих и стабилних приноса пољопривредних култура, важна је примена пуне агротехнике која подразумева и меру заоравања биљних остатака.

Извор: РТВ

Фото: Pixabay