Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД POSLE GRADA – POMOR: Najgore prošle voćke, ne zna se šta će...

POSLE GRADA – POMOR: Najgore prošle voćke, ne zna se šta će biti sa grožđem

4176

Na terenu Kosova i Metohije, naročito na severu, vremenski rolerkoster izazvao je pravu pometnju u poljoprivredi. Visoke temperature posle jako kišovitog proleća su dovele do naglog razvoja i rasta poljoprivrednih proizvoda, a dodatno su stanje pogoršale sadašnje oluje sa grmljavinom i gradom koje su nanele velike štete usevima, često uzrokujući povrede različitih delova biljaka, opadanje cvetova i plodova, kao i lomljenje zeljastih i drvenastih delova biljaka i stvaranje otvorenih rana na samim biljkama, koje su ulazna vrata za prolaz drugih patogena ili štetočina. O zaštiti voća, povrća i useva nakon ovih nepovoljnih uticaja, za Dobro jutro govori Aleksandar Zdravković, savetnik u PSSS Kosovska Mitrovica.

– Na povređenim delovima biljaka otvaraju se mesta za ostvarenje infekcija patogenim gljivama i bakterijama. Usled jakih vetrova i grada može doći do apsolutne štete, ali može doći i do manjih povreda i poleganja useva. To sve dovodi do značajnih gubitaka prinosa kako u smislu kvaliteta, tako i u smislu kvantiteta – šta je potrebno preduzeti nakon pojave grada kako bi se zaštitili i usevi i voće, objasnio je i dao preporuku savetnik.

Pomoć povrću

Kod povrća zasađenog na otvorenom, naročito paprike i paradajza, gde smo svedoci različitih oštećenja na biljkama, izrešetanih listova i polomljenih stabljika, preporučuju se zaštite na bazi bakra ili mankuzeba. Na bazi mankuzeba može se upotrebiti mankogal 80, mankogal ekstra. Kada ih zaštitimo nakon padavina, ne bi bilo loše da proizvođači odrade prihranu sa nekim od đubriva. Biljke bi tada bile u boljoj kondiciji jer su sada pod stresom – rekao je savetnik Aleksandar Zdravković.

– Što se tiče aspekta zaštite bilja, jako je bitno da nakon nepogoda od grada zaštitimo naše jabučasto voće, koštičavo voće kao i druge poljoprivredne kulture. U zasadima jabučastog voća postoji visok rizik od zaraze prouzrokovačem bakteriozne plamenjače. Posle grada povređena mesta na plodovima su kanal za ulaz ovih bakterija, tako da kod jabučastog voća sa ciljem zaceljivanja nastalih rana i sprečavanja prodora različitih patogena preporučujemo primenu fungicida na bazi kaptana i to: preparat merpan 50vp, kaptan 50vp, metod agrokaptan u koncentracijama od 0,2 do 0,3. Poljoprivredni proizvođači mogu upotrebiti i bakar hidroksid preparat Furguran oh, naglasio bih još jednom da se sve ovo radi kod jabučastog voća i koncentracija preparata furguran oh je 0,05 % . Koristi se i fosetil aluminijum, i to preparati alijete fleš, fortuna, legar sp – štete u poljoprivredi nisu nastale samo sadašnjim nevremenom, krenulo je još u proleće s obilnim padavinama, nastavilo je sa superćelijskim lujama, što je oštetilo plodove i dovelo do mogućnosti pojave raznih patogena.

– Prve štete su krenule još u proleće. Tada su bile velike padavine i imali smo gubitak poljoprivrednih kultura, naročito uz rečne tokove. Ove godine poljoprivreda je desetkovana. Taman su se proizvođači oporavili od potopa nastavile su i oluje sa gradonosnim padavinama lokalno, a kako je sad koštičavo voće u fazi sazrevanja postoji rizik od različitih patogena koji mogu da izazivaju trulež plodova. Tu je preporuka da se koriste neki od sledećih fungicida uz obavezno poštovanje karence jer za nekoliko dana kreće berba koštičavih proizvoda: preparat signum u koncentraciji 0,56 do 0,75 kg po hektaru – možda su u ovim vremenskim klackalicama, po mišljenju savetnika iz PSSS-a Kosovska Mitrovica, najviše stradali vinogradi.

– Proizvodnja grožđa je ove godine dosta ugrožena. Masovno se javila pepelnica u fazi cvetanja vinove loze i sami grozdići su, u dobrom delu vinogradarskog regiona, spaljeni još tad. Samo vinogradari koji su upotrebili sve agrotehničke mere mogu da očekuju neki rod, ali će on ove godine biti i smanjenog kvaliteta i smanjene količine. Tu malo može da popravi situaciju vreme u septembru ukoliko se zadrže visoke temperature, ali velika je šteta od pepelnice kojoj su pogodovale velike količine padavina u proleće uz visoke dnevne temperature. Imali smo idealne uslove za razvoj ovog patogena. Osim toga, velike su štete i od grada, te u zasadima vinove loze u cilju zaceljenja rana nastalih mehaničkim oštećenjima možemo da koristimo neke od preparata bakra: kantus, bosku, korvet na bazi aktivne materije po skali do koncentracije jedan do 1,2 litra. Tu su još preporuke i za libreto ili teldor a aktivna meterija je fenheksamid u koncentraciji jedan litar po hektaru – zaključio je Aleksandar Zdravković, savetnik u PSSS Kosovska Mitrovica.

Tekst: Zorica Dragojević