Насловна ТЕМЕ ВИНОГРАД ПОСЛЕ ГРАДА – ПОМОР: Најгоре прошле воћке, не зна се шта ће...

ПОСЛЕ ГРАДА – ПОМОР: Најгоре прошле воћке, не зна се шта ће бити са грожђем

4075

На терену Косова и Метохије, нарочито на северу, временски ролеркостер изазвао је праву пометњу у пољопривреди. Високе температуре после јако кишовитог пролећа су довеле до наглог развоја и раста пољопривредних производа, а додатно су стање погоршале садашње олује са грмљавином и градом које су нанеле велике штете усевима, често узрокујући повреде различитих делова биљака, опадање цветова и плодова, као и ломљење зељастих и дрвенастих делова биљака и стварање отворених рана на самим биљкама, које су улазна врата за пролаз других патогена или штеточина. О заштити воћа, поврћа и усева након ових неповољних утицаја, за Добро јутро говори Александар Здравковић, саветник у ПССС Косовска Митровица.

– На повређеним деловима биљака отварају се места за остварење инфекција патогеним гљивама и бактеријама. Услед јаких ветрова и града може доћи до апсолутне штете, али може доћи и до мањих повреда и полегања усева. То све доводи до значајних губитака приноса како у смислу квалитета, тако и у смислу квантитета – шта је потребно предузети након појаве града како би се заштитили и усеви и воће, објаснио је и дао препоруку саветник.

Помоћ поврћу

Код поврћа засађеног на отвореном, нарочито паприке и парадајза, где смо сведоци различитих оштећења на биљкама, изрешетаних листова и поломљених стабљика, препоручују се заштите на бази бакра или манкузеба. На бази манкузеба може се употребити манкогал 80, манкогал екстра. Када их заштитимо након падавина, не би било лоше да произвођачи одраде прихрану са неким од ђубрива. Биљке би тада биле у бољој кондицији јер су сада под стресом – рекао је саветник Александар Здравковић.

– Што се тиче аспекта заштите биља, јако је битно да након непогода од града заштитимо наше јабучасто воће, коштичаво воће као и друге пољопривредне културе. У засадима јабучастог воћа постоји висок ризик од заразе проузроковачем бактериозне пламењаче. После града повређена места на плодовима су канал за улаз ових бактерија, тако да код јабучастог воћа са циљем зацељивања насталих рана и спречавања продора различитих патогена препоручујемо примену фунгицида на бази каптана и то: препарат мерпан 50вп, каптан 50вп, метод агрокаптан у концентрацијама од 0,2 до 0,3. Пољопривредни произвођачи могу употребити и бакар хидроксид препарат Фургуран ох, нагласио бих још једном да се све ово ради код јабучастог воћа и концентрација препарата фургуран ох је 0,05 % . Користи се и фосетил алуминијум, и то препарати алијете флеш, фортуна, легар сп – штете у пољопривреди нису настале само садашњим невременом, кренуло је још у пролеће с обилним падавинама, наставило је са суперћелијским лујама, што је оштетило плодове и довело до могућности појаве разних патогена.

– Прве штете су кренуле још у пролеће. Тада су биле велике падавине и имали смо губитак пољопривредних култура, нарочито уз речне токове. Ове године пољопривреда је десеткована. Таман су се произвођачи опоравили од потопа наставиле су и олује са градоносним падавинама локално, а како је сад коштичаво воће у фази сазревања постоји ризик од различитих патогена који могу да изазивају трулеж плодова. Ту је препорука да се користе неки од следећих фунгицида уз обавезно поштовање каренце јер за неколико дана креће берба коштичавих производа: препарат сигнум у концентрацији 0,56 до 0,75 кг по хектару – можда су у овим временским клацкалицама, по мишљењу саветника из ПССС-а Косовска Митровица, највише страдали виногради.

– Производња грожђа је ове године доста угрожена. Масовно се јавила пепелница у фази цветања винове лозе и сами гроздићи су, у добром делу виноградарског региона, спаљени још тад. Само виноградари који су употребили све агротехничке мере могу да очекују неки род, али ће он ове године бити и смањеног квалитета и смањене количине. Ту мало може да поправи ситуацију време у септембру уколико се задрже високе температуре, али велика је штета од пепелнице којој су погодовале велике количине падавина у пролеће уз високе дневне температуре. Имали смо идеалне услове за развој овог патогена. Осим тога, велике су штете и од града, те у засадима винове лозе у циљу зацељења рана насталих механичким оштећењима можемо да користимо неке од препарата бакра: кантус, боску, корвет на бази активне материје по скали до концентрације један до 1,2 литра. Ту су још препоруке и за либрето или телдор а активна метерија је фенхексамид у концентрацији један литар по хектару – закључио је Александар Здравковић, саветник у ПССС Косовска Митровица.

Текст: Зорица Драгојевић